piątek, 1 lutego 2013

Warsztaty kulinarne "Dania mięsne"

Warsztaty kulinarne "Dania mięsne" pod patronatem Polskiej Akademii Kulinarnej, portalu Polska-gotuje, tvp2 - telewizja śniadaniowa, odbyły się w Centrum Techniki Kulinarnej w Warszawie. Tradycyjnie pieczę nad wszystkim sprawował gospodarz warsztatów Marcin Budynek. Tematem głównym były mięsa, a honorowym prowadzącym był Robert Sowa. Dzień przed warsztatami byłam gościem w jego restauracji "Sowa & Przyjaciele", gdzie miałam nieprawdopodobną frajdę próbowania mięsnych dań (opis spotkania post wcześniejszy). Prowadzącym warsztaty był również Konrad Birek - szef kuchni, prawa ręka Roberta Sowy, który przez wiele lat pracował w Hotelu Sobieski, a obecnie panowie wspólnie pracują w restauracji "Sowa & Przyjciele".


Te warsztaty należą do moich ulubionych. Nieprawdopodobna wiedza i zamiłowanie do gotowania widać u Roberta Sowy na każdym kroku. Pasja, wiedza teoretyczna i praktyczna, wszystko przedstawione w sposób lekki i przystępny.
Wypunktuję kilka ważnych informacji, które skrupulatnie zanotowałam:
- mięso oceniamy po kolorze, zapachu, ogólnej strukturze, tłuszczu (to chyba wiemy),
- pochodzenie zwierząt jest bardzo istotne np. krowy, które jedzą kukurydzę (Ameryka) mają bardziej słodkie mięso. Smażąc mięso, cukier się karmelizuje nadając mu słodszy smak,
- większość hodowanych w Polsce krów to krowy mleczne, ich mięso ma inną strukturę niż mięso krów hodowanych specjalnie na steki (w takiej hodowli przodują Stany Zjednoczone i Argentyna), ale w Polsce można już kupić mięso nadające się na steki korzystając ze sklepów internetowych (o cenie nie wspomnę, bo jest kilkakrotnie większa niż popularna wołowina dostępna w sklepach),
- jagnięcina jest mięsem zdrowym, nietłustym. Najlepszy jest udzieć z jagnięciny hizpańskiej,
- modnym dodatkiem do mięs jest puree z zielonego groszku, puree z marchewki z dodatkiem kardamonu,
- do mięsa wieprzowego sprawdzonym pomysłem jest sos z sera pleśniowego z dodatkiem suszonych pomidorów,
- hitem ostatniego sezonu jest carpaccio z surowej jagnięciny skropione oliwą truflową, z prażonymi kaparami i kawiorem z anchois.
...


Wykład jak, co, gdzie i kiedy...


A w tym czasie moje zaprzyjaźnione blogerki słuchały, notowały, gotowały... i czasami pozowały :)


Przygotowane potrawy:
  • Steki z grillowanej karkówki z pieczarkami i serem camembert oraz grillowana fasolka szparagowa
  • Steki z polędwicy wołowej z masłem ziołowym, bobem i musem kalafiorowym
  • Marynowane steki z polędwicy wieprzowej z sosem z sera pleśniowego z dodatkiem szpinaku
  • Pieczony antrykot z wołowiny z sosem barbecue, zielonym groszkiem i pomidorami concasse
  • Grillowane kotlety jagnięce z sosem tzatziki i warzywami smażonymi z patelni


Jak widać w niektórych przypadkach forma przerastała treść,  fantazja w przygotowaniu dania czasami mnie poniosła...  

Dziękuję organizatorom za przyjemność uczestnictwa w warsztatach, specjalne podziękowania dla Darii i Marcina, wszystkim sponsorom i pozostałej ekipie. Asi, Magdzie, Ewie i Ewelinie życzę kolejnych warsztatów i dziękuję za super spotkanie.

2 komentarze:

Biedronka pisze...

Asiu, cała przyjemność po mojej stronie!

Marzena pisze...

Nawet się załapałam na kilku zdjęciach:-) Fajnie było:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...