wtorek, 30 lipca 2013

Warsztaty kulinarne - Pokrzywy i inne jadalne chwasty



Na warsztatach kulinarnych w Litera Cafe było bardzo zielono za sprawą głównych bohaterów: pokrzywy, lebiodki, szczawiu, szpinaku i komosy białej. Był też lubczyk, młode liście winogron i młode liście brzozy. Tym razem organizatorka "zielonych warsztatów" Ania Maksymowicz przygotowała danie z chwastów jadalnych - Zielone pielmieni.



Ania w przygotowanie warsztatów wkłada swoje serce. Wszystko jest zawsze dopięte na ostatni guzik. Ania tryska energią i humorem, która udziela się wszystkim wokół. Na takim spotkaniu po prostu odpoczywam.


Wśród śmiechów (tematem były opowiadania o łowieniu ryb, zbieraniu ziół, drylowaniu i robieniu ciasteczek z dzikich wiśni) przygotowywaliśmy rosyjskie pielmieni. Nie ukrywam, że byłam do nich sceptycznie nastawiona. I miła niespodzianka. Zielone danie okazało się bardzo smaczne.


Podaję przepis na wykonanie około 20 sztuk pielmieni. Oryginalny przepis jest autorstwem Ani. Mój trochę zmieniony, również smaczny, znalazłam w książce opisującej podróże kulinarne po świecie. Młode, delikatne, zielone liście wystarczy sparzyć wrzątkiem, te grubsze, twardsze delikatnie poddusić na patelni z odrobiną wody. Wszystkie liście należy zmiksować. 
Jakie liście możemy użyć? Otóż wszystkie o których wspominam w tym poście. Jeśli  ktoś lubi pietruszkę lub kolendrę, można oczywiście je dodać, ale trzeba pamiętać, że mają one dominujący smak i zapach, więc należy zachować pewną proporcję.
Ciasto przygotowujemy z pełnoziarnistej mąki z dodatkiem łyżeczki oleju rzepakowego, szczypty soli, wrzącej wody i 2 łyżek zmiksowanych roślin. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na 20 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz: biały ser łączymy z ugotowanymi ziemniakami i podsmażoną na patelni cebulką.


Pielmieni gotujemy w osolonym wrzątku około 5 minut (czas gotowania zależy od grubości ciasta). Podajemy gorące polane stopionym masłem. Można też posypać pokruszonym białym twarogiem.


2 komentarze:

Magdalena Tomaszewska Bolałek pisze...

To musiały być ciekawe warsztaty :)

Joanna Polak pisze...

I takie były :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...