niedziela, 28 lipca 2013

Warsztaty z Adamem Chrząstowskim

Na warsztaty z Adamem Chrząstowskim wybrałam się z dużą przyjemnością. Już wcześniej miałam okazję obserwować Pana Adama podczas warsztatów skierowanych do młodych kucharzy podczas NATURA FOOD 2011. Wówczas przygotowane były potrawy na bazie produktów tradycyjnych i lokalnych regionu łódzkiego. Adam Chrząstowski zwolennik kuchni rodzimej i tym razem przygotował warsztaty tematycznie związane z kuchnią polską.


"Wszystko, co robię, podszyte jest polskością. Ten smak przenika moje potrawy, na nim się wychowałem i do niego zawsze będę wracał." Tak w programie  "Adam po pracy" emitowanym na Kanale Kuchnia+ mówi o sobie Adam Chrząstowski. Sześcioodcinkowa seria pokazująca jak w nowoczesny sposób przyrządzić dania oparte na tradycyjnych polskich smakach cieszy się dużym uznaniem wśród odbiorców. Ja również jestem fanką kuchni polskiej, szczególnie tej dawnej, dawnej, tradycyjnej.

Adam Chrząstowski pracował w Szwajcarii, Szanghaju, Warszawie, a obecnie mieszka i pracuje w Krakowie. W Szanghaju przez kilka lat prowadził z sukcesem dwie restauracje. Miejsce pracy, to "Ancora Restaurant" w Krakowie, w której Pan Adam jest Szefem Kuchni i jej współzałożycielem. Właśnie tutaj po raz czwarty risotto Ancory zostało wyróżnione przez włoski przewodnik Guida Gallo jako jeden ze stu najlepszych risotto całego świata.

Przewodnik w formie albumu wydawany jest od kilku lat przez Riso Gallo, czołową włoską markę ryżu. Album zawiera przepisy na 101 najlepszych, zdaniem autorów przewodnika risotto na świecie.

O Adamie Chrząstowskim można dowiedzieć się więcej czytając jego blog w którym, oprócz kulinarnych podróży i felietonów, znajdują się również ciekawe przepisy.

Podczas warsztatów niestety risotto nie przygotowaliśmy, ale były inne smakowite dania, które z powodzeniem odtworzyłam w domu.


Podzieleni na zespoły przygotowaliśmy swoje dania opierając się na najwyższej jakości rodzimych produktach, przygotowując tradycyjne potrawy, lekko unowocześnione. Poniżej efekt kulinarnych warsztatów.
Pierwsza potrawa: Rekonstruowany chłodnik litewski z jajkiem w koszulce. Botwinka, rzodkiewki, świeży ogórek, koperek, szczypiorek, cebula, to tradycja, a dodatkiem zmieniającym tę tradycyjną zupę stały się obgotowane szyjki rakowe. Jajko na twardo zostało zastąpione jajkiem w koszulce.


Kolejne danie: Okrasa z pstrąga na żytnim chlebie z dodatkiem kawioru. Bardzo smaczna, lekka przekąska. Idealna na drugie śniadanie lub lekką kolację.



Kulebiak z miętusa i młodej kapusty. Przygotowanie tej potrawy wygląda na dość pracochłonne, ale to tylko pozory, za to efekt końcowy na 6!


Na płatach ciasta francuskiego ułożone plastry łososia wędzonego, na nim rozprowadzone warzywa: posiekana kapusta, cebula z czosnkiem, boczniaki, marchew i seler. Na warzywach ułożony miętus. Kulebiak piecze się w temperaturze 180 stopni C przez około 40 minut. Potrawa przepyszna, a dość prosta w przygotowaniu.


Frykas z perliczki wielkopolskiej z ziemniaczaną babką. Z perliczkami raczej nie miałam do czynienia, więc z przyjemnością odnotowuję ten przepis w swoim zeszycie. Perliczka była przygotowana z pieczarkami, zielonym groszkiem i siekaną natką pietruszki. Smaku dodał sos na bazie śmietany i białego wytrawnego wina. Babka ziemniaczana pachniała gałką muszkatołową i rozpływała się w ustach.


Były też pieczone naleśniki z owocami leśnymi i twarożkiem. Tę potrawę przygotowałam razem z Ewą i Piotrem, który okazał się podwójnym mistrzem kulinarnym. Pierwszym, w przygotowaniu ciasta naleśnikowego, i drugim podczas smażenia naleśników. Piotr sztukę żonglowania naleśnikami opanował do perfekcji :) Degustacja naleśników poniżej.



Przepis na te pyszne naleśniki można znaleźć na końcu tego wpisu.

Warsztaty oceniam bardzo wysoko. Przyjemna atmosfera i ciekawy temat. Na zakończenie oczywiście pamiątkowe zdjęcia. Tego nie może zabraknąć :)



Pieczone naleśniki z owocami leśnymi i twarożkiem

Składniki:
  • 1 szklanka mleka
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 500 g serka kremowego naturalnego
  • 400 g owoców leśnych: poziomki, jagody, jeżyny
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • świeża mięta
  • sól
Przygotowanie:
  1. Mleko wymieszaj z jajkiem, odrobiną soli, dodaj wodę, ciągle mieszając dodaj mąkę do powstania gładkiej masy. Odstaw by chwilę odpoczęło.
  2. Żółtko oddziel od białka. Białka ubij na prawie sztywną pianę i utrwal cukrem pudrem. Żółtka wymieszaj z serkiem, miodem i cukrem waniliowym. 
  3. Do serka dodaj owoce leśne i posiekane 4 listki mięty. Połączone składniki delikatnie wymieszaj dodając pianę z białek. 
  4. Z ciasta smaż cienkie naleśniki. Na naleśnik nakładaj serek z owocami, składaj w "chusteczkę" i piecz w piecu w temperaturze 190 stopni C przez 15 minut.
  5. Przed podaniem naleśniki posyp cukrem pudrem i dekoruj miętą.

1 komentarz:

Magdalena Tomaszewska Bolałek pisze...

Dania wyglądają świetnie. Szkoda, że nie mogła zostać na niedzielę. Pozdrawiam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...