poniedziałek, 29 sierpnia 2011

Selekcja Bocuse d'Or Poland 2011

W dniach 26-27 sierpnia 2011 r. w Łódzkiej Hali Expo odbył się konkurs kulinarny "Selekcja Bocuse d'Or Poland". Do udziału w konkursie zgłosiło się 8 ekip z Polski. Każda z drużyn musiała przygotować danie rybne z jesiotra i danie mięsne z królika.
Zwycięzca tego konkursu będzie reprezentował Polskę w europejskich eliminacjach "Bocuse d'Or Europe 2012", które odbędą się 20-21 marca 2012 r. w Brukseli. Polski kandydat zmierzy się z 20 reprezentantami poszczególnych krajów europejskich i będzie miał szansę przejść do finału "Bocuse d'Or Lyou 2013", który odbędzie się w Lyonie.

Konkurs w Łódzkiej Hali oceniało międzynarodowe jury w składzie:

Jury techniczne:
President Jakob de Neegaard - Dania
President Giancarlo Perbellini - Włochy
President Patrik Jaros - Niemcy
President Dimitrij Demjanov - Estonia
President Miltos Karoubas - Grecja
Rafał Jelewski - Hotel Park Poznań - Bocuse d'Or Lyon 2011




Jury degustacyjne:
Robert Sowa – Szef kuchni
Adam Chrząstowski - współwłaściciel i szef kuchni restauracji Ancora
Teo Vafidis –Ekspert i Doradca Kulinarny Executive Chef , Członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni
Joseph Seeletso – restauracja „Joseph’s Wine & Food”, członek Fundcji Klubu Szefów Kuchni
Grzegorz Parczewski - szef kuchni, Restauracja Villa Calvados




Bocuse d'Or jest największym i najbardziej prestiżowym konkursem na świecie w dziedzinie gastronomii. Od 1987 roku organizowany jest w Lyonie. Pomysłodawcą tego konkursu jest Paul Bocuse, mistrz kuchni francuskiej, uznany za najlepszego kucharza XX wieku. Bocuse zorganizował konkurs kulinarny, który odbywa się co dwa lata. W Bocuse d’Or startuje 24 najlepszych kucharzy z całego świata wybranych w konkursach, w krajach, z których kandydat pochodzi. Każdy z krajów, zainteresowany udziałem w konkursie Bocuse d’Or, musi przejść kontynentalną selekcję.

Selekcja Bocuse d'Or Poland 2011 - galeria zdjęć:





Chwila napięcia i ogłoszenie wyników:




I miejsce - 1359 pkt.
Marcin Jabłoński
pomocnik: Maciej Siąkowski
"Bukiet Smaków" gospodarstwo ekologiczne

II miejsce - 1147 pkt.
Kamil Skrok
pomocnik: Kamil Bednarek
restauracja "Cammino"

III miejsce - 1107 pkt.
Liliana Filipiak
pomocnik: Damian Kolasa
restauracja "Lili"

Tak wyglądała praca nagrodzonych kucharzy:


i

Smakowita galeria potraw:





Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...