Paul Bocuse, znany francuski szef kuchni, który słynie z innowacyjnego podejścia do gotowania. Jest jednym z najbardziej znanych kucharzy związanych z nouvelle cuisine, która to kuchnia jest lżejsza, mniej tłusta, niż tradycyjna kuchnia francuska. Potrawy są bardziej delikatne, a Paul Bocuse duże znaczenie przywiązuje do świeżych, najwyższej jakości składników oraz do prezentacji przygotowanych dań.
W 1975 roku Paul Bocuse stworzył słynną na całym świecie soupe aux Truffles, którą przygotował na obiad dla prezydenta w Pałacu Elizejskim. Od tego czasu zupa podawana jest w restauracji Bocuse, jako zupa VGE (są to inicjały byłego prazydenta Francji Valerego Giscarg d'Estaing).
Bocuse prowadzi kilka restauracji. Główna, luksusowa restauracja L'Auberge du Pont de Collonges, leżąca w pobliżu Lyonu, jest jedną z nielicznych restauracji we Francji, która otrzymała prestiżowe trzy gwiazdki w przewodniku Michelin.
Paul Bocuse jest założycielem i prezesem Bocuse d'Or - Światowego Konkursu Gotowania, który odbywa się co dwa lata.
W 1975 roku Paul Bocuse stworzył słynną na całym świecie soupe aux Truffles, którą przygotował na obiad dla prezydenta w Pałacu Elizejskim. Od tego czasu zupa podawana jest w restauracji Bocuse, jako zupa VGE (są to inicjały byłego prazydenta Francji Valerego Giscarg d'Estaing).
Bocuse prowadzi kilka restauracji. Główna, luksusowa restauracja L'Auberge du Pont de Collonges, leżąca w pobliżu Lyonu, jest jedną z nielicznych restauracji we Francji, która otrzymała prestiżowe trzy gwiazdki w przewodniku Michelin.
Paul Bocuse jest założycielem i prezesem Bocuse d'Or - Światowego Konkursu Gotowania, który odbywa się co dwa lata.
Więcej informacji na oficjalnej stronie: www.bocuse.fr
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz