Podczas XVI Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro 2012 główną atrakcją pierwszego dnia był VII Festiwal Kuchni Greckiej. Podczas Festiwalu odbył się konkurs kulinarny, podczas którego należało przygotować siedem porcji dania głównego, z wykorzystaniem: rostbefu, ciasta Kataifi Kanaki, sera Halloumi Pittas, świeżych ziół oraz oliwy z oliwek Extra Virgin. Organizator Grek Theofilos Vafidis, z powodzeniem propaguje w naszym kraju tradycje kuchni greckiej, regionalne receptury i produkty.
Dwanaście drużyn oceniało profesionalne Jury w składzie:
- Przewodniczący Jury - Jerzy Pasikowski - Prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni
- Athanasios Skouras - Wiceprezes Chef's Club - Grecja
- Panagiotis Alexopoulos - Sekretarz Chef's Club - Grecja
- Robert Sowa - Wiceprezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni
- Giancarlo Russo - Członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni
- Kurt Scheller - Członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni
- Dariusz Zahorański - Wiceprezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierników
Poziom konkursu, jak ocenili sędziowie, nie był łatwy. Zwyciężca konkursu został nominowany do udziału w Kulinarnym Pucharze Polski 2012 r.
I miejsce zajął Robert Dąbrowski z Hotelu Bryza w Juracie
II miejsce zdobył Paweł Kubera z Hotelu Zieliński w Szczecinku
III miejsce zajęła Sylwia Bukała z Restauracji Etno z Warszawy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz