Podczas konferencji Food Blogger Fest przedstawiono trendy w smakach na rok 2013.
Trendy wyznacza światowy koncern McCormick, który wprowadza pięć najsilniejszych trendów kulinarnych, które będą miały wpływ na rozwój nowych produktów i będą kształtować nasze nawyki żywieniowe w bieżącym roku. McCormik przedstawia również propozycje
kombinacji smakowych, w których się te trendy wyrażają. Do opracowania raportu Firma powołuje grupę ekspertów, szefów kuchni, kucharzy, dietetyków, specjalistów od marketingu oraz technologów żywności z całego świata. Praca nad trendami trwa cały rok. Efektem tej pracy są przedstawione trendy, które w ciągu kilku lat staną się wiodącym nurtem sztuki kulinarnej i pojawią się wkrótce w restauracjach, na bankietach, w produktach sprzedawanych w sklepach. Można być pewnym, że obowiązkowo pojawią się w firmie Kamis. We wrześniu 2011 roku wiodąca na rynku marka Kamis została częścią McCormik &Company Inc.
- koniec kompromisów - zatrać się w bogactwie smaków, ciesz się chwilą ucieczki od codziennego zgiełku
- autorska kuchnia - pokaż na co Cię stać - samodzielnie łącz ze sobą nowe smaki
- kulinarna harmonia - zadbaj o zdrowie i dobre samopoczucie dzięki indywidualnemu podejściu do spraw żywienia
- ukryty potencjał składników - nie pozwól, by cokolwiek się zmarnowało. Odkrywaj najpełniejsze smaki w niedocenianych fragmentach roślin i mięs
- udomowiona egzotyka - odkryj nieograniczone możliwości drzemiące w składnikach z całego świata, poza ich tradycyjną rolą w kuchniach regionalnych.
Firma Kamis przedstawiła przykładowe dania z wykorzystaniem tych trendów. Połączenie przypraw, owoców, warzyw, orzechów, czekolady i mięs wprowadza całkowity zawrót głowy, a przede wszystkim wystawia nasze kubki smakowe na nieprawdopodobne doznania. Nie mogę sobie odmówić przedstawienia opisu jakie znalazły się w folderach przygotowanych przez Firmy: McCormic i Kamis.
1. Koniec kompromisów - w obronie przed zawrotnym tempem współczesnego życia, smakosze postanawiają zatrzymać się, by czerpać radość z chwili poświęconej na posiłek.
- połączenie dekadenckiej gorzkiej czekolady, słodkiej bazylii i marakui, kombinacja intensywnie uzależniająca, która zachwyci wszystkie zmysły,
- czarny rum, prażona pomarańcza i ziele angielskie, ucieczka w tropikalne klimaty, to zmysłowe połączenie doskonale łączy bogactwo smaku z ciepłem: sorbet z prażonej pomarańczy z sosem z gorącego rumu i korzennymi ciasteczkami.
2. Autorska kuchnia - zarówno domowi kucharze, jak i szefowie kuchni, wyrażają siebie w samodzielnie opracowanych przepisach. Poszerzają swoje kulinarne horyzonty, doskonaląc autorskie receptury.
- cydr, szałwia i melisa, to proste i ciepłe połączenie wnosi dobrodziejstwa natury do każdego posiłku,
- wędzony pomidor, rozmaryn, papryczki chilli i słodka cebula, pachnące dymem, słodkie i pikantne - urozmaicą smak domowego ketchupu, sosów, dżemów i nie tylko: dżem z wędzonych pomidorów z rozmarynem podawany z jajkami po benedyktyńsku.
3. Kulinarna harmonia - ludzie zmieniają swój stosunek do jedzenia, traktują je bardziej świadomie. Podchodzą do spraw żywienia bardziej osobiście i łączą je ze zdrowym trybem życia.
- ziarna farro, żurawina i goździki - zdrowe, znane od starożytności ziarna odkryte na nowo, z mocnym akcentem owocowym i aromatyczną przyprawą: sałatka z botwiny z żurawinowo-goździkowym sosem winegret,
- świeże brokuły i Dukkah (mieszanka kminku, kolendry, sezamu i orzechów), przyjemny smak i tekstura, połączenie zaskakujących odmian brokułów z mieszanką przypraw rodem z Bliskiego Wschodu: chińskie pierożki podawane na zimno z kremowym sosem Dukkah.
4. Ukryty potencjał składników - odkrywając nowe możliwości zamknięte w znanych od dawna składnikach, smakosze uwalniają oszałamiające smaki warzyw i mięs.
- grube plastry mięsa z platanami i cynamonem w laskach, nowe wcielenie tradycyjnego dania mięsnego - twórcze próby prowadzą do uwolnienia pełnego potencjału smaku: udźce jagnięce duszone z cynamonem podawane z puree z platanów,
- karczochy, papryka i orzechy laskowe, z pozoru znane składniki zachęcają do odkrywania ich nowych zastosowań: małże i karczochy gotowane na parze z gremolatą z orzechów laskowych.
5. Udomowiona egzotyka - smakosze wypróbowują nowe sposoby gotowania i jedzenia, inspirowane nie tyle tradycyjnymi kuchniami świata, ile wyjątkowymi walorami charakterystycznych składników tych kuchni.
- japoński sos katsu i oregano - pikantny smak sosu do dań z grilla i steków: tamale z kurczakiem i pikantnym sosem katsu,
- anyż i cajeta (meksykański sos karmelowy) - słodki, bogaty smak, przenosi desery i aromatyczne dania w nowy wymiar: słodko-pikantne podsmażane polędwiczki wieprzowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz