Odcinek 6 "Parts Unknown" poświęcony jest Libii. Anthony Bourdain wraz z ekipą CNN zagląda do kraju, który jeszcze nie dawno był rządzony przez Muammara Kaddafiego. Wraz z obaleniem rządu Kaddafiego Tymczasowa Rada Narodowa stała się jedyną władzą w Libii uznaną przez większość krajów świata i ONZ.
Państwo położone w Afryce Północnej, nad zatoką Wielka Syrta. Głównymi mieszkańcami są Arabowie (86%), Berberowie, Grecy, Turcy, Pakistańczycy, Włosi, Tunezyjczycy. Każda z tych grup pozostawiła swój ślad w sztuce kulinarnej Libii. Znajdujemy podobieństwa do kuchni sąsiadów m. in. Egiptu czy Tunezji.
Tradycyjna kuchnia Libańska opiera się na potrawach mięsnych i owocach morza, które najczęściej są smażone, pieczone w piecu lub na rożnie. Wśród mięs króluje baranina i drób. Dodatkiem do dań głównych jest chleb pita, frytki lub kasza kuskus.
Jak w większość krajów arabskich, tak i w Libii, docenia się warzywa i owoce. Stragany i miejscowe bazary oferują między innymi: bakłażany, pomidory, kolorowe papryki, cebulę i czosnek. Wśród owoców granaty, figi i cytrusy. Najpopularniejsze przyprawy: kolendra, kmin rzymski, kardamon, szafran, mięta i harissa, pasta wytwarzana z papryki chili i czosnku.
Smażone chlebki pita, bardzo popularne w Libii, podawane są z różnymi dipami, w których się je macza. Najpopularniejszy jest hummus, czyli pasta z ciecierzycy z dodatkiem oliwy, pasty sezamowej - tahini, czosnku, soku z cytryny i przypraw.
Anthony Bourdain odwiedził Leptis Magna, jedne z najlepiej zachowanych na świecie ruin starożytnego miasta rzymskiego, znajdujące się w Al Chums (Al Khums). Przez krótką chwilę widzimy spokój i ciszę panującą wokół. Ale to mylący obraz. Cały odcinek poświęcony Libii jest wspomnieniem rewolucji, przemocy i agresji. Wybuchy i niebezpieczeństwa towarzyszyły znanemu kucharzowi na każdym kroku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz