Książka jednego z najwybitniejszych kucharzy w Polsce "Natura kuchni polskiej" zajęła czwarte miejsce w prestiżowym konkursie World CookBook Awards. Po pierwszym wydaniu bardzo szybko zostało w księgarni tylko wspomnienie. Nic wiec dziwnego, że właśnie ukazało się wznowienie tego tytułu. Książka wydana w 2014 roku została wzbogacona o kilka recenzji. Głos zabrali Rafael Anson, Prezydent Królewskiej Hiszpańskiej Akademii Gastronomicznej oraz Honorowy Prezydent Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej, Rene Redzepi - Noma, Kopenhaga - Chef Najlepszej Restauracji na Świecie w latach 2010-2012, 2014.
Pomiędzy pierwszym a drugim wydaniem książki wiele się zmieniło. Po pierwsze, najbardziej spektakularne wydarzenie, Wojciech Modest Amaro stał się właścicielem Gwiazdki Michelin. Rok po otrzymaniu wyróżnienia Rising Star Atelier Amaro otrzymało upragnioną gwiazdkę. A poźniej to już tylko nagrody, wyróżnienia, nagrody...
"Natura kuchni polskiej" przedstawia regionalne produkty polskie, niektóre rzadko używane, czasami dla większości nieznane. Wojciech Amaro podaje znakomite przepisy z wykorzystaniem m.in. agrestu, aronii, biedrzeńca, brzozy, czarnego bzu, czosnku niedźwiedziego, derenia. Wyrafinowane dania w przepięknej aranżacji cieszą nasze zmysły. Piękne, efektowne zdjęcia.
"Gotowanie jest sztuką ulotną. Mimo pozornej powtarzalności, ma w sobie coś z buddyjskiej mandali: dzieło, w które autor włożył tak wiele wysiłku i inwencji, jest przecież podziwiane bardzo krótko. Gotowanie odbywa się na wielu poziomach estetycznych. Nie znam sztuki tak wymagającej, w równym stopniu angażującej wszystkie zmysły ludzkie. Pasja tworzenia musi objąć kompozycję smaku, węchu, wzroku, dotyku i niekiedy słuchu" - Wojciech Modest Amaro
Książka jest mi szczególnie bliska, bowiem mój leksykon Smakowity Blog oparty jest na identycznej zasadzie. Każdemu ze składników towarzyszy krótki opis, zdjęcie oraz przepis. Wprawdzie do Mistrza mi daleko, ale zapraszam do mojego leksykonu :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz