niedziela, 26 marca 2023

Oscars 2023

Dziewięćdziesiąta piąta ceremonia wręczenia Nagród Amerykańskiej Akademii Sztuki i Wiedzy Filmowej, Oscary 2023, odbyła się w nocy polskiego czasu z 12 na 13 marca 2023 roku w Dolby Theatre w Los Angeles. Uroczystość poprowadził amerykański komik Jimmy Kimmel.

Witamy w Los Angeles! Welcome to Los Angeles!



 

Dolby Theatre (dawniej Kodak Theatre) – teatr znajdujący się w Hollywood, przy Hollywood Boulevard, to miejsce corocznych ceremonii wręczenia Oscarów. 

Pierwszą rzucającą się zmianą w scenografii była zmiana koloru dywanu! Po raz pierwszy zamiast tytułowego czerwonego dywanu pojawił się dywan w szampańskim kolorze, kontrastujący z zasłonami w kolorze sjeny, które zostały zaprojektowane tak, aby blokować promienie słońca.

 

Galę poprowadził James Christian „Jimmy” Kimmel, amerykański prezenter telewizyjny, aktor, komik, scenarzysta i producent telewizyjny.  Gospodarz i producent wykonawczy talk-show "Jimmy Kimmel Live!". Jimmy Kimmel po raz trzeci był gospodarzem gali wręczenia Oskarów (w 2017, 2018 i 2023).

.

Wielkim wygranym został film "Wszystko wszędzie naraz" duetu The Daniels, czyli Dana Kwana i Daniela Scheinerta. Ta oryginalna produkcja zdobyła łącznie siedem statuetek, w tym za najlepszą reżyserię, najlepszy scenariusz oryginalny, najlepszy film. Michelle Yeoh została pierwszą Azjatką nagrodzoną w kategorii najlepsza aktorka. Swoje pierwsze Oscary w karierze zdobyli: Jamie Lee Curtis (najlepsza aktorka w roli drugoplanowej) oraz Ke Huy Quan (najlepszy aktor w roli drugoplanowej). Ponadto Akademia Filmowa doceniła Paula Rogersa w kategorii najlepszy montaż.


 

Oscary 2023

Najlepszy film

    • Wszystko wszędzie naraz – Daniel Kwan, Daniel Scheinert, Jonathan Wang

Najlepszy film międzynarodowy

    • Na Zachodzie bez zmian (Niemcy) – Edward Berger

Najlepszy reżyser

    • Daniel Kwan i Daniel Scheinert – Wszystko wszędzie naraz

Najlepszy scenariusz oryginalny

    • Wszystko wszędzie naraz – Daniel Kwan i Daniel Scheinert

Najlepszy scenariusz adaptowany

    • Women Talking – Sarah Polley

Najlepszy aktor pierwszoplanowy

    • Brendan Fraser – Wieloryb jako Charlie

Najlepsza aktorka pierwszoplanowa

    • Michelle Yeoh – Wszystko wszędzie naraz jako Evelyn Quan Wang

Najlepszy aktor drugoplanowy

    • Ke Huy Quan – Wszystko wszędzie naraz jako Waymond Wang

Najlepsza aktorka drugoplanowa

    • Jamie Lee Curtis – Wszystko wszędzie naraz jako Deirdre Beaubeirdre

Najlepsza muzyka filmowa

    • Na Zachodzie bez zmian – Volker Bertelmann

Najlepsza oryginalna piosenka filmowa

    • Naatu Naatu" z filmu RRR – Muzyka: M. M. Keeravani; tekst: Chandrabose

Najlepsze zdjęcia

    • Na Zachodzie bez zmian – James Friend

Najlepsza scenografia i dekoracja wnętrz

    • Na Zachodzie bez zmian – Christian M. Goldbeck i Ernestine Hipper

Najlepsze kostiumy

    • Czarna Pantera: Wakanda w moim sercu – Ruth E. Carter

Najlepsza charakteryzacja

    • Wieloryb – Adrien Morot, Judy Chin i Anne Marie Bradley

Najlepszy montaż

    • Wszystko wszędzie naraz – Paul Rogers

Najlepszy dźwięk

    • Top Gun: Maverick – Mark Weingarten, James H. Mather, Al Nelson, Chris Burdon i Mark Taylor

Najlepsze efekty specjalne

    • Avatar: Istota wody – Joe Letteri, Richard Baneham, Eric Saindon i Daniel Barrett

Najlepszy długometrażowy film animowany

    • Guillermo del Toro: Pinokio – Guillermo del Toro, Mark Gustafson, Gary Ungar i Alex Bulkley

Najlepszy krótkometrażowy film animowany

    • Chłopiec, kret, lis i koń – Charlie Mackesy i Matthew Freud

Najlepszy pełnometrażowy film dokumentalny

    • Nawalny – Daniel Roher, Odessa Rae, Diane Becker, Melanie Miller i Shane Boris

Najlepszy krótkometrażowy film dokumentalny

    • Zaklinacze słoni – Kartiki Gonsalves i Guneet Monga

Najlepszy krótkometrażowy film aktorski

    • Irlandzkie pożegnanie – Tom Berkely i Ross White

       

       *   *   *  *  *

Odpowiedzialny za poczęstunek Wolfgang Puck, słynny szef kuchni obsługuje Bal Gubernatorów od 29 lat. Puck i jego zespół z firmy Wolfgang Puck Catering zaplanowali wyśmienite menu złożone ze starych ulubionych i nowych potraw. Wraz z szefem WP Catering, Ericem Kleinem, do Pucka dołączy szef kuchni Cut London, Elliott Grover, który wprowadził do menu angielski akcent. Specjalnością w tym roku była klasyczna wołowina Wellington oraz ryba z frytkami, a na deser angielska drobnostka. W menu znalazł się również wędzony łosoś na macy w kształcie statuetek Oskara, suwaki Wagyu, pikantny tatar z tuńczyka w rożkach z sezamem, miso, makaron cacio e pepe z serem, agnolotti z groszku angielskiego i bouillabaisse z dorsza, placek z kurczakiem, placki ziemniaczane i makaron z serem. Oscary z wędzonym łososiem i czekoladowe Oscary w złotej panierce to powracająca klasyka.

Szef kuchni-restaurator kierował brygadą 120 szefów kuchni, którzy obsłużyli 1500 hollywoodzkich gwiazd i specjalnych gości. W Oscarową noc przygotowali 65 funtów Miyazaki Wagyu, 2000 jaj, 100 funtów kaczki confit, 220 funtów ziemniaków Yukon, 500 funtów kurczaka, 400 funtów wędzonego łososia, 2500 liści cykorii , 5 galonów hummusu, 300 kulek ciasta na pizzę, 300 funtów tuńczyka ahi klasy sushi. Imponująca lista wydaje się olbrzymia i nie do przejedzenia, ale w dobie oszczędności i zero waste nic się nie zmarnowało. Pod koniec wieczoru jedzenie zostało przekazane szefom kuchni, którzy organizują kampanie do walki z głodem, a resztki jedzenia, które nie zostały przekazane, zostały przeznaczone na kompost.

Menu Oscarowego Wieczoru:

PHOTO: This year's menu from Wolfgang Puck Catering for the annual post-Oscars Governors Ball party.
PHOTO: This year's menu from Wolfgang Puck Catering for the annual post-Oscars Governors Ball party.
PHOTO: This year's menu from Wolfgang Puck Catering for the annual post-Oscars Governors Ball party. 

PHOTO: The dessert menu for the 2023 Governors Ball.

PHOTO: The dessert menu for the 2023 Governors Ball.

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 


Listę otwiera wędzony łosoś w kształcie figurek Oscarowych, ozdobiony czerwonym kawiorem.

A ponad to:

Fish and Chips, czyli klasyczny chrupiący smażony dorsz, do tego frytki i sos tatarski, chipsy szafranowe, aioli czosnkowe, Wołowina Wellington, kurczak i gofry, lekki i chrupiący smażony kurczak po azjatycku i gofry kokosowe z liśćmi pandanu, syrop klonowy dojrzewający w beczkach po bourbonie, prażony kokos, furikake, chrupiący baton ryżowy, tatar z miso hamachi, pikantny tatar z tuńczyka, wegański tatar z duszonych pieczarek, polędwice z tuńczyka Ahi, łososia i hamachi, świeże owocowe sushi i sashimi, wegański ryż kokosowy, truflowe ponzu, glazura unagi, wędzona soja, miso aioli, sushi sojowe, marynowany imbir, wasabi-awokado, tobiko, sałatka z makaronem kelp (algi morskie), liście shiso.


Confitowne złote buraki, krem z orzechów nerkowca, crostini, sojowe marynowane diabelskie jajko, ramen, zwęglony ananas, hummus (wegański), kruche ciastko z czarnym pieprzem, kozi ser, sałatka z kurczaka, miniaturowy Wagyu Burger, ostry cheddar, remulada, pikantny tatar z tuńczyka, sezamowe rożki, wędzony łosoś Oscars, zapiekanka z pieczarkami, chrupiące marokańskie cygaro, jagnięce sajgonki z krewetkami w tempurze, bakłażan faszerowany kozim serem, arancini, falafel z grochu angielskiego, placki kukurydziane jalapeno, chipsy, tortilla „Street Corn”, wegański popcorn karmelowy o smaku chili, gotowana gruszka, burrata, masło gruszkowe, młody kokos, wegańskie chipsy z tapioki, ciasto z kurczaka, wołowina Wagyu, Bouillabaisse z dorsza,  wegańska salsa verde.

 

 

Importowane i krajowe sery z mleka krowiego, koziego i owczego, kawałki dojrzałego Parmigiano Reggiano, suszone owoce, migdały, winogrona, plaster miodu i dżemy, różne wędliny, marynowane oliwki z rozmarynem i skórką pomarańczową, bagietki, grissini i chleby oliwne.

Faszerowane bułeczki Bao, konfitowana kaczka, sałatka z kiszonych ogórków, smażony ryż z kaczką, klasyczna pizza z kaczką, pizza chorizo z jagnięciną, pizza z grzybami, pikantna pizza z kurczakiem, pizza z prosciutto i rukolą.

Posiłkom towarzyszył Fleur de Miraval, Rosé Champagne Brada Pitta, który jest oficjalnym szampanem imprezy drugi rok z rzędu.


Słodycze: cukierki Terrarium, toffi, baskijski sernik, macerowane jagody czarnego bzu, ciasto marjolainowe, ciasto czekoladowo-karmelowe, kruszonka sezamowa.


Oczywiście, ponieważ jest to Hollywood, miasto znane z wybrednych konsumentów, alergii i nietolerancji pokarmowych, było dużo produktów wegetariańskich, wegańskich i bezglutenowych, przygotowanych zarówno na słono, jak i na słodko. „Jesteśmy zawsze gotowi na wszelkie alergie i preferencje żywieniowe” – powiada sam mistrz kulinarny Wolfgang Puck. 


Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...