Pomysłodawczyni i organizatorka Barbara Sokołowska-Urbańczyk z SBS Public Relations wraz ze swoim zespołem zaproponowała nową formułę Festiwalu. W ciągu trzech dni można było odwiedzić 13 zgłoszonych do konkursu restauracji i spróbować festiwalowego dania. Wśród degustujących znalazło się też jury, które oceniało smak potrawy, jakość obsługi oraz atrakcyjność miejsca. Jury, a wśród nich m. in. Constant Michel Labarre (przewodniczący), Mirosław Jabłoński (szef kuchni andel's Hotel), Joanna Ochniak (Papaja.pl), przedstawiciele Urzędu Miasta Łodzi oraz media.
Przez trzy dni na Piotrkowskiej i w jej okolicach królowała dobra kuchnia. Tematem przewodnim był drób.
Po spróbowaniu festiwalowych dań w restauracjach, można było wstąpić do kawiarni lub herbaciarni i spróbować przygotowanych, niezwykłych deserów, napić się świeżo palonej kawy lub aromatycznej herbaty.Na zakończenie Festiwalu w niedzielny wieczór w Hotelu Fokus odbyła się uroczysta gala rozdania nagród.
W uroczystości wzięli udział: władze Miasta, patroni medialni, właściciele lokali biorących udział w konkursie festiwalowym, zaproszeni goście, sympatycy dobrej kuchni i oczywiście organizatorzy.
Członkowie jury, których poznaliśmy dopiero na gali rozdania nagród, podkreślili, że na główną nagrodę wpłynęło wiele czynników, przede wszystkim smak i wygląd potrawy, ale również klimat jaki panował w lokalu i profesjonalna obsługa.
W uroczystości wzięli udział: władze Miasta, patroni medialni, właściciele lokali biorących udział w konkursie festiwalowym, zaproszeni goście, sympatycy dobrej kuchni i oczywiście organizatorzy.
Członkowie jury, których poznaliśmy dopiero na gali rozdania nagród, podkreślili, że na główną nagrodę wpłynęło wiele czynników, przede wszystkim smak i wygląd potrawy, ale również klimat jaki panował w lokalu i profesjonalna obsługa.
Zwyciężyła Restauracja Lilii, w której serwowano
"Grillowaną pierś z kurczaka z akcentem letnim"
2 miejsce zajęła Restauracja Tradycja z daniem festiwalowym
"Pierś kurczaka faszerowana gorgonzolą"
3 miejsce zajęła Restauracja Piotrkowska Klub Zieliński i Syn
"Kompozycja sałat z kurczakiem i świeżymi owocami"
"Grillowaną pierś z kurczaka z akcentem letnim"
2 miejsce zajęła Restauracja Tradycja z daniem festiwalowym
"Pierś kurczaka faszerowana gorgonzolą"
3 miejsce zajęła Restauracja Piotrkowska Klub Zieliński i Syn
"Kompozycja sałat z kurczakiem i świeżymi owocami"