czwartek, 24 stycznia 2008
Uczta Babette
Dwie siostry Martynia i Filipa organizują cykliczne spotkania dla uczczenia swojego ojca, pastora, założyciela wspólnoty religijnej. Po śmierci pastora siostry zajmowały się najbiedniejszymi mieszkańcami osady. Pewnej wrześniowej nocy w 1871 roku, na te odległe tereny Danii, przybywa Babette Harsant. Babette uciekła z Francji, gdzie trwała wojna domowa. Straciła wszystko, męża i syna, a ona bała się pozostać we Francji. Siostry przyjęły ją pod swój dach. Babette zaczęla zajmować się domem.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEixfQ961jXuTkzY4eheUcv4WcoT47hNeqWvqSg8H5rhwwhBxXiGBbZd29y4VHgSLC6F-Em6ou6LtYLM6n9q33CVaMf2elzHC53oJEWwsnOllgUcxFtH94Okc2NRzieYqu9Dp1dumrWTLY9q/w625-h416/Babette.jpg)
Dla uczczenia Pastora, w rocznicę jego 100-letnich urodzin, Babette namówiła siostry, że to ona przygotuje uroczysty obiad. "Pozwólcie mi dać z siebie wszystko". Francuski obiad. Siostry wyraziły zgodę, ale niepokój zagościł w ich głowach. Zobaczyły bowiem, że Babette na ucztę gromadzi, według nich, dziwne produkty: przepiórki, ogromnego żółwia i duże ilości różnego rodzaju wina.
Uczta okazała się sukcesem. Chociaż goście i siostry, od samego początku umówili się, że będą udawać, że postradali smak. Serwowane dania były tak doskonałe, że wraz z upływem czasu, zmieniał się wyraz twarzy biesiadników oraz znikały wszelkie animozje, które od dawna między nimi istniały.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhc4teeqCu532H2b4Ue0uN4N88iy84UiI9DxmoVZqsVjWqc_4EK9LECSDzIbDcfQ9GAawWJAqHb0tF59w5spYwILTraHcfIM2BhB7wRq_RcQiboK1So57jLEn52yFIujShi5uR4-D_VMhNl/w625-h380/Babette.jpg)
Uczta przygotowana przez Babette składała się z francuskich dań:
- Przepiórki w sarkofagach, czyli przepiórki nadziewane truflami i foie gras w cieście francuskim.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjGLFF2_R25sDSAg4oHE1TRVbyV4QP2zNck3aLGKKL0wVzac1SjXq5QpdBA7-ArHJ27EhhR2DCECCRP1txMxB5pNK-jRv1d1n9hr8-KpW20IhGGRzYptLefIXLp38nru8h_naNUPF1gKy31/w625-h375/przepio%25CC%2581rki.jpg)
- Zupa żółwiowa podana z małymi okrągłymi kluseczkami.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEipFc7lNkSz7dA7D7eVVg9PXDPzu6WO2fPMfQmkN-o0P161TmUFMnMuMzs9hEfb_QGifeC_mJOFL9w8V_5nI5ZEUf9_mfDmwHBl-sqWMNU-xtzrwPa9EGmqszn0zgBmMX1o434M71b_YqzP/w625-h325/zupa.jpeg)
- Bliny Demidoff. Bliny z czarnym kawiorem i śmietaną.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgy4bcsmlXoah6iKogiREje0xhoj5vomGZGV2UHuCkfEzndmfsfKXAXTDr3SnUCWZBLsrnhSJ4Fvu1N_k6f6efreunOGTcGyLRM-7LQr6YjweVT3NN7nrAdBWyVCUHTyK7PeZopMU2ogsE8/w625-h375/babette.jpg)
- Babka savarin z kandyzowanymi owocami. Ozdobiona cukrową różą.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi81lREj44VgKa9s0V56c5GtKySN7sG9tArqnBAhcAZZxZT2BOcnFLlz2zPV9xhYFFwWrrk4ukZcoQQSMOZeypzNRTwjP6d4ox6FIE_cetz9nEUOEaEU7EmWiYcOe7mzu1kxI3cyMC1YnJj/w625-h376/baba.jpg)
- Owoce: winogrona, papaje, figi, ananasy
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhrUs7MW4sY9njYSUqa1nkmWhycTIEnEIwB_KISIxbLqJkecftEmF_YswTTqiOOP-NOp0ebBVHiaVuPf7_tGnNabGnwr8I-D3fk5HmOX5-vqZWp-l3k84WuqQzSx3NkUOI8v1aircI7HRZ6/w625-h360/uczta.jpeg)
- Mix sałat z orzechami.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg2PNP6sStbuoLcwqIvquMsrf_p075jvsSgrHzwsce3GlmZUividD44Z-M2xggfbm8QtzNZk0QSjTKVzvIgk7b04VGisdtUFHP2hLJP9Uz9HeS7j6vszBwSaR3GUIqMgDa3kj2vjcN9NFQ3/w625-h319/uczta.jpeg)
Bliny z czarnym kawiorem i kwaśną śmietaną
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg3fQM0Qv-V1oobtks4axUwwINHCIlgQi0o91WmWl4Zwm9URLEhHA_Qdt492-rQ9r6dVZFXCH2O1sbh212YD6Kafc2HpiSDUHkC5oS07awGTvrtjz9vApqGbv0JQys3lIt6jVCoK7-MstyC/s1600/uczta-babette.jpg)
- 200 g mąki gryczanej
- 150 g mąki pszennej
- 25 g drożdży
- 2 szklanki mleka
- 1jajko
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 40 g masła masła
- olej do smażenia
- czarny kawior
- kwaśna śmietana
Przygotowanie:
- W 1/2 szklanki podgrzanego mleka rozpuszczamy drożdże. Pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Łączymy składniki: mąkę, cukier, sól, jajko, mleko, masło. Dodajemy rozczyn drożdżowy. Ponownie odstawiamy ciasto do wyrośnięcia.
- Na gorącym oleju smażymy bliny na złoty kolor.
- Na każdym blinie układamy kawior i kleks śmietany. Podajemy gorące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz