czwartek, 24 stycznia 2008
Uczta Babette
Dwie siostry Martynia i Filipa organizują cykliczne spotkania dla uczczenia swojego ojca, pastora, założyciela wspólnoty religijnej. Po śmierci pastora siostry zajmowały się najbiedniejszymi mieszkańcami osady. Pewnej wrześniowej nocy w 1871 roku, na te odległe tereny Danii, przybywa Babette Harsant. Babette uciekła z Francji, gdzie trwała wojna domowa. Straciła wszystko, męża i syna, a ona bała się pozostać we Francji. Siostry przyjęły ją pod swój dach. Babette zaczęla zajmować się domem.
Dla uczczenia Pastora, w rocznicę jego 100-letnich urodzin, Babette namówiła siostry, że to ona przygotuje uroczysty obiad. "Pozwólcie mi dać z siebie wszystko". Francuski obiad. Siostry wyraziły zgodę, ale niepokój zagościł w ich głowach. Zobaczyły bowiem, że Babette na ucztę gromadzi, według nich, dziwne produkty: przepiórki, ogromnego żółwia i duże ilości różnego rodzaju wina.
Uczta okazała się sukcesem. Chociaż goście i siostry, od samego początku umówili się, że będą udawać, że postradali smak. Serwowane dania były tak doskonałe, że wraz z upływem czasu, zmieniał się wyraz twarzy biesiadników oraz znikały wszelkie animozje, które od dawna między nimi istniały.
Uczta przygotowana przez Babette składała się z francuskich dań:
- Przepiórki w sarkofagach, czyli przepiórki nadziewane truflami i foie gras w cieście francuskim.
- Zupa żółwiowa podana z małymi okrągłymi kluseczkami.
- Bliny Demidoff. Bliny z czarnym kawiorem i śmietaną.
- Babka savarin z kandyzowanymi owocami. Ozdobiona cukrową różą.
- Owoce: winogrona, papaje, figi, ananasy
- Mix sałat z orzechami.
Bliny z czarnym kawiorem i kwaśną śmietaną
- 200 g mąki gryczanej
- 150 g mąki pszennej
- 25 g drożdży
- 2 szklanki mleka
- 1jajko
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 40 g masła masła
- olej do smażenia
- czarny kawior
- kwaśna śmietana
Przygotowanie:
- W 1/2 szklanki podgrzanego mleka rozpuszczamy drożdże. Pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Łączymy składniki: mąkę, cukier, sól, jajko, mleko, masło. Dodajemy rozczyn drożdżowy. Ponownie odstawiamy ciasto do wyrośnięcia.
- Na gorącym oleju smażymy bliny na złoty kolor.
- Na każdym blinie układamy kawior i kleks śmietany. Podajemy gorące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz