Fani i entuzjaści, Szkoły Dobrego Smaku, po roku oczekiwania - doczekali się!
Ruszyła Szkoła Dobrego Smaku.
Zorganizowana w ramach VIII Festiwalu Dobrego Smaku, tym razem swoje miejsce znalazła w Restauracji "Spatif". Gospodarzem wydarzenia był Sebastian Spychała, szef kuchni wspomnianej restauracji. Przez dwa dni uczestnicy SDS zgłębiali tajniki sztuki kulinarnej pod okiem znanych z mediów mistrzów kulinarnych. Organizatorzy przygotowali niespodziankę, nie uprzedzając jaką kuchnię będziemy poznawać i z jakimi zadaniami przyjdzie nam się zmierzyć.Wykładowcy pierwszego dnia Szkoły Dobrego Smaku:
Pierwszy dzień rozpoczęliśmy z Andrzejem Polanem. Na co dzień szef kuchni w Novotel Airport Warszawa, dla wielu z nas znany z programów "Dzień Dobry TVN", "Między Kuchnią a Salonem", czy z programu poszukującego talentów kulinarnych "Gotuj o wszystko". Filozofia, jaką stosuje w swojej pracy, to: najlepsze składniki, proste przepisy i genialny smak.
Andrzej Polan zaproponował nam kuchnię hiszpańską, która zaliczana jest z pewnością do najpopularniejszych kuchni europejskich. W Polsce chyba mniej doceniana, a szkoda! W kuchni hiszpańskiej najczęściej królują ryby, owoce morza, oliwa z oliwek, warzywa, pikantne wędliny. Paella, tortilla, gazpacho czy tapas, to znane i najbardziej charakterystyczne smaki Hiszpanii. Na każdym stole nie może też zabraknąć dzbana Sangrii z lodem i kawałkami świeżych owoców. I tak też my rozpoczęliśmy naszą przygodę z kuchnią hiszpańską. Przygotowaliśmy wazę Sangrii, która orzeźwiała nas podczas zajęć.
Z Andrzejem Polanem przygotowaliśmy:
Andrzej Polan zaproponował nam kuchnię hiszpańską, która zaliczana jest z pewnością do najpopularniejszych kuchni europejskich. W Polsce chyba mniej doceniana, a szkoda! W kuchni hiszpańskiej najczęściej królują ryby, owoce morza, oliwa z oliwek, warzywa, pikantne wędliny. Paella, tortilla, gazpacho czy tapas, to znane i najbardziej charakterystyczne smaki Hiszpanii. Na każdym stole nie może też zabraknąć dzbana Sangrii z lodem i kawałkami świeżych owoców. I tak też my rozpoczęliśmy naszą przygodę z kuchnią hiszpańską. Przygotowaliśmy wazę Sangrii, która orzeźwiała nas podczas zajęć.
Z Andrzejem Polanem przygotowaliśmy:
- Tapas, czyli smakołyki na ząb,
- Gaspacho, chłodnik hiszpański idealny na upalne lato,
- Paella, czyli wszystko razem do jednego garnka,
- Crema Catalana (przypominająca krem Brulee, czy nasz rodzimy budyń).
Po krótkiej przerwie wróciliśmy do gotowania, ster przejął Sebastian Spychała, szef kuchni Spatif. Jego specjalnością są potrawy kuchni polskiej i śródziemnomorskiej.
Sebastian Spychała zaproponował:
Sebastian Spychała zaproponował:
- Truskawki w czerwonym winie z serem ricotta i chrzanem wasabi,
- Tuńczyk marynowany w soli morskiej i limonce, obsypany czarnym sezamem,
- Gęś smażona, podana w sosie śliwkowym, z kaszą jaglaną i figami,
- Lody z białej i ciemnej czekolady, z serem ricotta.
Pierwszy dzień zajęć zamykały zajęcia prowadzone przez trenerów z Instytutu Sztuki Kulinarnej "Masala". Paweł Krysiak, szef Instytutu "Masala" zaproponował zajęcia pod tytułem "Czas Sushi". Oprócz praktycznej części, czyli wykorzystania zdobytej wiedzy, przygotowując maki sushi, nigiri sushi, futomaki i uromaki, mieliśmy okazję wysłuchać bardzo ciekawej prelekcji na temat sushi.
Sushi znaczy "kwaszony ryż". Ryż stanowi główny składnik sushi, i w jego odpowiednim przygotowaniu tkwi tajemnica wyśmienitego smaku. Oprócz ryżu są dodatki, umiejętność ich doboru i znajomość zasad ich łączenia decydują o smaku sushi.
Sushi to także filozofia, kontemplacja i wiedza.
Sushi znaczy "kwaszony ryż". Ryż stanowi główny składnik sushi, i w jego odpowiednim przygotowaniu tkwi tajemnica wyśmienitego smaku. Oprócz ryżu są dodatki, umiejętność ich doboru i znajomość zasad ich łączenia decydują o smaku sushi.
Sushi to także filozofia, kontemplacja i wiedza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz