![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhmh2Wzrno4X-NvbL7gvFJYdYCeKrC86Hilb324mw5e5-3wQOq_zZe2NepyPtkLjdtMbgxOpGHR-DkJVDM40hV5uSLi8TOTslWVDVjOA_HN79QmeR-p8Ecz8fkn2igI4K3-xXZEwcrqPJA/s200/DSC09992.jpg)
Ruszyła Szkoła Dobrego Smaku.
Zorganizowana w ramach VIII Festiwalu Dobrego Smaku, tym razem swoje miejsce znalazła w Restauracji "Spatif". Gospodarzem wydarzenia był Sebastian Spychała, szef kuchni wspomnianej restauracji. Przez dwa dni uczestnicy SDS zgłębiali tajniki sztuki kulinarnej pod okiem znanych z mediów mistrzów kulinarnych. Organizatorzy przygotowali niespodziankę, nie uprzedzając jaką kuchnię będziemy poznawać i z jakimi zadaniami przyjdzie nam się zmierzyć.Wykładowcy pierwszego dnia Szkoły Dobrego Smaku:
Pierwszy dzień rozpoczęliśmy z Andrzejem Polanem. Na co dzień szef kuchni w Novotel Airport Warszawa, dla wielu z nas znany z programów "Dzień Dobry TVN", "Między Kuchnią a Salonem", czy z programu poszukującego talentów kulinarnych "Gotuj o wszystko". Filozofia, jaką stosuje w swojej pracy, to: najlepsze składniki, proste przepisy i genialny smak.
Andrzej Polan zaproponował nam kuchnię hiszpańską, która zaliczana jest z pewnością do najpopularniejszych kuchni europejskich. W Polsce chyba mniej doceniana, a szkoda! W kuchni hiszpańskiej najczęściej królują ryby, owoce morza, oliwa z oliwek, warzywa, pikantne wędliny. Paella, tortilla, gazpacho czy tapas, to znane i najbardziej charakterystyczne smaki Hiszpanii. Na każdym stole nie może też zabraknąć dzbana Sangrii z lodem i kawałkami świeżych owoców. I tak też my rozpoczęliśmy naszą przygodę z kuchnią hiszpańską. Przygotowaliśmy wazę Sangrii, która orzeźwiała nas podczas zajęć.
Z Andrzejem Polanem przygotowaliśmy:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhjd_VowkwqIDhtYspXAkWOfs1VEUQ0iWsUh554_isa82rKtW9SHra0O9VKHiDPY_Cs2amsO9ko8ss1OeUQQNCxqajMaaWEatawpFsw0asNeGddVe1WMGg5KF2eOjtnpdueDemJOfG0raQ/s320/DSC00001.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiGjMJHofAWgd25rd5jZr5rFz16wKgNr-3NGWNjC29PETuLqp55gBYELEgCfHWEdYsGAy5wXtt5bchIFG4SzsCsU6QdW7SPgJEwXL2gR3wf7CDl6R52dVBrx2kaWJhFx-fyuU-60gdJf-w/s320/DSC00046.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhhzx_4ubY3ls-pRSN-tUQGCCXL4MZUnpYZ1Ou5ZJL5_yIoG3xY1KdMsmhR6tt86b_rUHyBTQXN0HsY8L9Ok5Nkoe-z7Jx0iM5jcUSAQRzXg1kgBAsKFUkhWayEzSbFZBuLpueRzf8de2k/s320/DSC00073.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEho7ryBUeNeli52J_9R7DqADnAsc7rdSeAlQ96BAYFnAYmx7Ni6N25V-oZjidRn0H9uwQca5jQndNV0CRSkPEPb0jTjrarqB-0-IuqrouW1EDiNDuHjORbNMHXesY3ZyqUkwubs9_WljAw/s320/DSC00055.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhgpulpAzCadmQ1kZxAQVnvD8WIC4uJDtcvJR92AsmNiRpha4P6dM4xY6JBm_lIGp67kacT6uipRU9bGc0M7Wk4Vhx3WtHHceqFlkvSEC5eVvHMpnxdvOIGfLdwS1ok-udcvTHPG4mpUKM/s320/DSC00176.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhhKZIFHGLYtDx-_6MoVti8ca0VcGFXAIQx0HAh826eAl2CF2ULEU_PvfnRlcSqwzorGtQRWRuw8AttdbKmQhhXmshRe8Bq9XVlVfr1Wj5wnZli9GUfJh0B23I6GGYx6-bnThg1eIFoV9w/s320/DSC00166.jpg)
Andrzej Polan zaproponował nam kuchnię hiszpańską, która zaliczana jest z pewnością do najpopularniejszych kuchni europejskich. W Polsce chyba mniej doceniana, a szkoda! W kuchni hiszpańskiej najczęściej królują ryby, owoce morza, oliwa z oliwek, warzywa, pikantne wędliny. Paella, tortilla, gazpacho czy tapas, to znane i najbardziej charakterystyczne smaki Hiszpanii. Na każdym stole nie może też zabraknąć dzbana Sangrii z lodem i kawałkami świeżych owoców. I tak też my rozpoczęliśmy naszą przygodę z kuchnią hiszpańską. Przygotowaliśmy wazę Sangrii, która orzeźwiała nas podczas zajęć.
Z Andrzejem Polanem przygotowaliśmy:
- Tapas, czyli smakołyki na ząb,
- Gaspacho, chłodnik hiszpański idealny na upalne lato,
- Paella, czyli wszystko razem do jednego garnka,
- Crema Catalana (przypominająca krem Brulee, czy nasz rodzimy budyń).
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhjd_VowkwqIDhtYspXAkWOfs1VEUQ0iWsUh554_isa82rKtW9SHra0O9VKHiDPY_Cs2amsO9ko8ss1OeUQQNCxqajMaaWEatawpFsw0asNeGddVe1WMGg5KF2eOjtnpdueDemJOfG0raQ/s320/DSC00001.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiGjMJHofAWgd25rd5jZr5rFz16wKgNr-3NGWNjC29PETuLqp55gBYELEgCfHWEdYsGAy5wXtt5bchIFG4SzsCsU6QdW7SPgJEwXL2gR3wf7CDl6R52dVBrx2kaWJhFx-fyuU-60gdJf-w/s320/DSC00046.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhhzx_4ubY3ls-pRSN-tUQGCCXL4MZUnpYZ1Ou5ZJL5_yIoG3xY1KdMsmhR6tt86b_rUHyBTQXN0HsY8L9Ok5Nkoe-z7Jx0iM5jcUSAQRzXg1kgBAsKFUkhWayEzSbFZBuLpueRzf8de2k/s320/DSC00073.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEho7ryBUeNeli52J_9R7DqADnAsc7rdSeAlQ96BAYFnAYmx7Ni6N25V-oZjidRn0H9uwQca5jQndNV0CRSkPEPb0jTjrarqB-0-IuqrouW1EDiNDuHjORbNMHXesY3ZyqUkwubs9_WljAw/s320/DSC00055.jpg)
Po krótkiej przerwie wróciliśmy do gotowania, ster przejął Sebastian Spychała, szef kuchni Spatif. Jego specjalnością są potrawy kuchni polskiej i śródziemnomorskiej.
Sebastian Spychała zaproponował:
Sebastian Spychała zaproponował:
- Truskawki w czerwonym winie z serem ricotta i chrzanem wasabi,
- Tuńczyk marynowany w soli morskiej i limonce, obsypany czarnym sezamem,
- Gęś smażona, podana w sosie śliwkowym, z kaszą jaglaną i figami,
- Lody z białej i ciemnej czekolady, z serem ricotta.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhgpulpAzCadmQ1kZxAQVnvD8WIC4uJDtcvJR92AsmNiRpha4P6dM4xY6JBm_lIGp67kacT6uipRU9bGc0M7Wk4Vhx3WtHHceqFlkvSEC5eVvHMpnxdvOIGfLdwS1ok-udcvTHPG4mpUKM/s320/DSC00176.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhhKZIFHGLYtDx-_6MoVti8ca0VcGFXAIQx0HAh826eAl2CF2ULEU_PvfnRlcSqwzorGtQRWRuw8AttdbKmQhhXmshRe8Bq9XVlVfr1Wj5wnZli9GUfJh0B23I6GGYx6-bnThg1eIFoV9w/s320/DSC00166.jpg)
Pierwszy dzień zajęć zamykały zajęcia prowadzone przez trenerów z Instytutu Sztuki Kulinarnej "Masala". Paweł Krysiak, szef Instytutu "Masala" zaproponował zajęcia pod tytułem "Czas Sushi". Oprócz praktycznej części, czyli wykorzystania zdobytej wiedzy, przygotowując maki sushi, nigiri sushi, futomaki i uromaki, mieliśmy okazję wysłuchać bardzo ciekawej prelekcji na temat sushi.
Sushi znaczy "kwaszony ryż". Ryż stanowi główny składnik sushi, i w jego odpowiednim przygotowaniu tkwi tajemnica wyśmienitego smaku. Oprócz ryżu są dodatki, umiejętność ich doboru i znajomość zasad ich łączenia decydują o smaku sushi.
Sushi to także filozofia, kontemplacja i wiedza.
Sushi znaczy "kwaszony ryż". Ryż stanowi główny składnik sushi, i w jego odpowiednim przygotowaniu tkwi tajemnica wyśmienitego smaku. Oprócz ryżu są dodatki, umiejętność ich doboru i znajomość zasad ich łączenia decydują o smaku sushi.
Sushi to także filozofia, kontemplacja i wiedza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz