W sobotę na rynku Manufaktury królowały "Smaki Ziemi Łódzkiej". W specjalnie przygotowanym namiocie mistrzynie kuchni tradycyjnej przygotowywały potrawy z regionu łódzkiego. Można było podpatrzeć, jak zrobić plendze kartoflane lub pyry z gzicą. Dla smakoszy czekała degustacja przyrządzonych przez koła gospodyń wiejskich potraw. Zasmażka parzęczewska, kluski kocierzewskie ze skwarkami, gyros, ciastka ze skwarek, kapusta po redzicku, roladki z chleba tostowego, zalewajka tradycyjna czy sałatka urzędowa, to tylko kilka wymienionych smacznych potraw z naszego regionu. Powstała też strefa zakupów, gdzie można było nabyć świeże produkty regionalne, pachnący chleb na zakwasie, wędliny przygotowane wg tradycyjnej receptury, pyszne miody i nalewki.
Do konkursu o miano najlepszych dań w regionie ubiegały się m. in. nalewka diabła Boruty, makaron orkiszowy, czarna polewka zwana czarniną, ciastka ze skwarek (słowinki), dziad kapuściany, ciasto "rodzynkowiec", kluski żelazne, kaszanka z kaszy gryczanej i oczywiście zalewajka, bez niej nie byłoby łódzkiej imprezy.
Za najsmaczniejsze potrawy 2011 roku uznano:
I miejsce
kaszanka z kaszy gryczanej,
przygotowana przez Stowarzyszenie na rzecz rozwoju wsi Trębaczew
II miejsce
pampuchy na parze z sosem karmelowym ze śmietanki i przypalonego cukru,
w wykonaniu Pań z Koła Gospodyń Wiejskich Karolinów
III miejsce
zalewajka staropolska
przyrządzona przez Panie z Koła Atra - z Wolborza
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz