W strefie kulinarnej V Targów Naturalnej Żywności Natura Food odbył się konkurs kulinarny dla uczniów szkół gastronomicznych z terenu województwa łódzkiego Tradycyjne Smaki Regionu w ramch projektu "Kreowanie marki Łódzkie poprzez promocję tradycyjnych smaków regionu".
Przygotowane dania konkursowe:
Zwyciężcy konkursu:
I miejsce - Paweł Wilanowski i Dawid Walas
przystawka:
delikatny łosoś w akompaniamencie ciepłego twarogu z chipsem ze skóry łososia
danie główne:
polędwiczka wieprzowa otulona mchem pistacjowym w towarzystwie terriny po staropolsku, karmelizowanej śliwki z sosem chrzanowym
II miejsce - Sylwia Woźniak i Anna Woźniak
przystawka:
rożki z bakłażanem i kozim twarogiem z Eufeminowa oraz sosem musztardowym
z dodatkiem miodu akacjowego z Doliny Mrogi
danie główne:
pierś z gęsi owsianej z Bogusławic podana z puree z zielonego bobu i roladką śliwkową z nadolskim boczkiem tradycyjnie wędzonym, z sosem śliwkowym na bazie powideł łowickich i siankiem
III miejsce - Adam Forjasz i Szymon Podgórniak
przystawka:
śledż na piernikowo-miodowym sosie
danie główne:
roladki z gęsi owsianej z Bogusławic nadziane szynką wieluńską, kozim twarogiem z Eufeminowa
i orzechami, w otoczce nadolskiego boczku tradycyjnie wędzonego z nutą powideł śliwkowych łowickich, podane na ażurkowych talarkach ziemniaczanych w towarzystwie buraczków
z glazurą balsamico.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz