10. Festiwal Dobrego Smaku przeszedł do historii. Przez cztery dni łodzianie (i nie tylko) próbowali festiwalowych dań wędrując między restauracjami festiwalowymi, a kawiarniami biorącymi udział w konkursie. Dzięki pomysłodawczyni i organizatorce całej imprezy Barbarze Sokołowskiej-Urbańczyk mieliśmy okazję na wspaniałą zabawę. Nie mam wątpliwości, że drugiej takiej imprezy nie znajdziemy w Polsce. Częstym widokiem byli ludzie wędrujący kulinarnym szlakiem, z mapką festiwalową w ręku, a w restauracjach wymieniali się uwagami na temat serwowanych potraw. To już taka tradycja.
Podczas Gali 10. Festiwalu Dobrego Smaku jury, składające się z
kucharzy, dziennikarzy i blogerów, przyznało nagrody dla najlepszych
restauracji i kawiarni. Nagrodę jury i publiczności zdobyła niewielka restauracja Ato Sushi. Nagrodzone danie "Kill Bill Roll" stworzył sushimaster Kacper Krajewski, używając polędwicy wołowej długo marynowanej w sosie sojowym z dodatkiem czosnku, imbiru, bazylii i ostrej papryczki jalapeno. Rolada zasługiwała na pierwsze miejsce :) Mnie zauroczyła obsługa, która świetnie radziła sobie z napływającym tłumem gości i bez widocznego zmęczenia do samego końca dawała radę.
Najlepsze restauracje festiwalowe:
I miejsce
Restauracja Ato Sushi - "Kill Bill Roll",
czyli roladki z marynowanej wołowiny, sałaty, kremowego serka i papryczki jalapeno.
Pomysł zainspirowany filmem Quentina Tarantino "Kill Bill".
czyli roladki z marynowanej wołowiny, sałaty, kremowego serka i papryczki jalapeno.
Pomysł zainspirowany filmem Quentina Tarantino "Kill Bill".
II miejsce
Street Art Deluxe - "Filet z pstrąga w ziołowej panierce
z młodymi ziemniakami i zielonymi warzywami".
Do przygotowania potrawy zainspirował film "Wyjście przez sklep z pamiątkami".
z młodymi ziemniakami i zielonymi warzywami".
Do przygotowania potrawy zainspirował film "Wyjście przez sklep z pamiątkami".
III miejsce
Big Betty Cocktail Bar & Restaurant - "Chicken with Plums 2011",
czyli kurczak ze śliwkami.
Francuski dramat oparty na komiksie, o tym samym tytule.
czyli kurczak ze śliwkami.
Francuski dramat oparty na komiksie, o tym samym tytule.
Wyróżnienie za najlepszą i najsympatyczniejszą obsługę
zdobyła restauracja Servantka za "Pielmieni syberyjskie",
czyli pierożki z siekanym mięsem gotowane w bulionie wołowym.
zdobyła restauracja Servantka za "Pielmieni syberyjskie",
czyli pierożki z siekanym mięsem gotowane w bulionie wołowym.
Danie inspirowane komedią w reżyserii Maksyma Papiernika "Podano do stołu".
Najlepsze kawiarnie festiwalowe:
I miejsce
Mebloteka "YELLOW" - "Poisoned apple & Prince Kissing",
zaczarowany świat Królewny Śnieżki i jej krasnoludków.
II miejsce
Kawiarnia Zbożowa - "Waniliowa kiść i kawa firmowa - zbożowa orkiszowa".
Wymarzony świat "Ani z Zielonego Wzgórza".
Wymarzony świat "Ani z Zielonego Wzgórza".
III miejsce
Kawiarnio-cukiernia "Pani Cupcake" - "Cupcake Sernikowy Brownie w wiśniowym dressingu i kawa cappuccino".
Inspiracją deseru był film "Seks w wielkim mieście".
Inspiracją deseru był film "Seks w wielkim mieście".
Mini foto relacja z Gali FDS 2013:
Na zakończenie Smaki i smaczki zapraszają na galowe menu :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz