wtorek, 18 czerwca 2013

Festiwal Dobrego Smaku - Finał


10. Festiwal Dobrego Smaku przeszedł do historii. Przez cztery dni łodzianie (i nie tylko) próbowali festiwalowych dań wędrując między restauracjami festiwalowymi, a kawiarniami biorącymi udział w konkursie. Dzięki pomysłodawczyni i organizatorce całej imprezy Barbarze Sokołowskiej-Urbańczyk mieliśmy okazję na wspaniałą zabawę. Nie mam wątpliwości, że drugiej takiej imprezy nie znajdziemy w Polsce. Częstym widokiem byli ludzie wędrujący kulinarnym szlakiem, z mapką festiwalową w ręku, a w restauracjach wymieniali się uwagami na temat serwowanych potraw. To już taka tradycja.

Podczas Gali 10. Festiwalu Dobrego Smaku jury, składające się z kucharzy, dziennikarzy i blogerów,  przyznało nagrody dla najlepszych restauracji  i kawiarni. Nagrodę jury i publiczności zdobyła niewielka restauracja Ato Sushi. Nagrodzone danie "Kill Bill Roll" stworzył sushimaster Kacper Krajewski, używając polędwicy wołowej długo marynowanej w sosie sojowym z dodatkiem czosnku, imbiru, bazylii i ostrej papryczki jalapeno. Rolada zasługiwała na pierwsze miejsce :) Mnie zauroczyła obsługa, która świetnie radziła sobie z napływającym tłumem gości i bez widocznego zmęczenia do samego końca dawała radę.

Najlepsze restauracje festiwalowe:
I miejsce
Restauracja Ato Sushi -  "Kill Bill Roll",  
czyli roladki z marynowanej wołowiny, sałaty, kremowego serka i papryczki jalapeno.
Pomysł zainspirowany filmem Quentina Tarantino "Kill Bill". 


II miejsce
Street Art Deluxe - "Filet z pstrąga w ziołowej panierce 
z młodymi ziemniakami i zielonymi warzywami".  
Do przygotowania potrawy zainspirował film "Wyjście przez sklep z pamiątkami".


III miejsce
Big Betty Cocktail Bar & Restaurant - "Chicken with Plums 2011", 
czyli kurczak ze śliwkami.
Francuski dramat oparty na komiksie, o tym samym tytule.


Wyróżnienie za najlepszą i najsympatyczniejszą obsługę

 zdobyła restauracja Servantka za "Pielmieni syberyjskie",
czyli pierożki z siekanym mięsem gotowane w bulionie wołowym. 
Danie inspirowane komedią w reżyserii Maksyma Papiernika "Podano do stołu".


Najlepsze kawiarnie festiwalowe:
I miejsce
Mebloteka "YELLOW" - "Poisoned apple & Prince Kissing"
zaczarowany świat Królewny Śnieżki i jej krasnoludków. 


II miejsce
Kawiarnia Zbożowa  - "Waniliowa kiść i kawa firmowa - zbożowa orkiszowa". 
Wymarzony świat "Ani z Zielonego Wzgórza".

III miejsce
Kawiarnio-cukiernia "Pani Cupcake" - "Cupcake Sernikowy Brownie w wiśniowym dressingu i kawa cappuccino".  
Inspiracją deseru był film "Seks w wielkim mieście".



Mini foto relacja z Gali FDS 2013:



Na zakończenie Smaki i smaczki zapraszają na galowe menu :)

 

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...