wtorek, 23 czerwca 2020

Te Cuento en la Cocina - Ferran Adrià


Najbardziej urocza książka kulinarna na świecie. Świat bajek połączony ze sztuką kulinarną. Bohaterowie Disneya, Pixara, Marvela czy Gwiezdnych Wojen są jedynie inspiracją do tworzenia przepisów kulinarnych przez Ferrana Adrià.

"Mówię ci o kuchni" - kuchnia z wyobraźnią - Ferran Adrià w swojej książce wyjaśnia wszystko co powinniśmy wiedzieć o gastronomii. Przedstawia 60 łatwych i kreatywnych pomysłów, magicznych przepisów, które za pomocą zdjęć, opisów krok po kroku, można wykonać samemu lub angażując całą rodzinę.



Książka, wydana w języku hiszpańskim, zawiera 296 stron. Książka - album to nie tylko przepisy, ale szereg informacji przydatnych każdemu, kto chociaż raz zajrzał do kuchni. Kolorowe zdjęcia bohaterów filmów animowanych są inspiracją do zaprezentowania smakowitych potraw. Niektóre z nich są oczywiste, jak spaghetti w "Zakochanym kundlu", a inne zaskakujące i pomysłowe.


zdjęcie z filmu "Zakochany kundel" https://www.britannica.com/

W książce znajdziemy wiele wskazówek o zdrowym żywieniu, sposobie przygotowania potraw, czyli całym procesie gastronomicznym. Rozdział "Así empezó todo" (Tak to się wszystko zaczęło) to historyczny przekrój przez nasze dzieje, począwszy od powstania Ziemi, do dnia dzisiejszego. Powstanie człowieka, wynalezienie ognia, wykorzystywanie pierwszych ulepionych z gliny naczyń. Wolnym krokiem przechodzimy do współczesnych lat. Nowe technologie, nowy sposób odżywiania.


Zdjęcie piramidy żywieniowej pochodzi ze strony https://www.nutricioncomunitaria.org/es/ na której znajdziemy sporo informacji o zdrowym żywieniu. Warto tam zajrzeć.

Rozdział poświęcony zdrowemu żywieniu zawiera kilka stron. To tam znajdziemy szczegółowy opis produktów, sposobie przyrządzania i serwowania potraw. W czytelny i przejrzysty sposób poznajemy etapy powstawania miodu, procesy fermentacji, czyli w jaki sposób otrzymujemy ze świeżego mleka jogurt, z mąki i drożdży chleb, a z mleka ser.




I tak dochodzimy do rozdziału "Recetas", czyli przepisy kulinarne. Autor książki pojawia się jako jeden z bohaterów filmu. Opisuje swoje wrażenia, proponuje potrawę, przedstawia potrzebne składniki i prowadzi nas krok po kroku, aż do uzyskania końcowego efektu, czyli wspaniałego dania.

Książce towarzyszy główna myśl:

 Zdrowa dieta pomoże ci być lepszym fizycznie i psychicznie. 

 

 






Naśladując pomysł Ferrana Adrià przygotowałam dania z myślą o bohaterach filmów animowanych. Filmów wyprodukowanych w Polsce. Na warsztat wzięłam Misie. Jako pierwszy Miś Colargol z polsko-francuskiego serialu animowanego wytwórni Se-ma-for w Łodzi "Przygody Misia Colargola".  Miś, to postać stworzona przez francuską pisarkę Olgę Pouchine w latach 50. XX wieku. Ponieważ misie kojarzą mi się z miodem, więc zaskoczenia nie będzie.

 

Chrupiące płatki kukurydziane w polewie miodowej

Składniki:
  • 200 g płatków kukurydzianych
  • 6 łyżek miodu
  • 200 g cukru pudru
  • 6 łyżek soku z cytryny
Przygotowanie:
  1. W naczyniu rozgrzewamy miód, wsypujemy płatki kukurydziane, lekko mieszamy, aż miód pokryje płatki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10 - 15 minut (180 stopni C). Pozostawiamy do schłodzenia.
  2. Przygotowujemy lukier łącząc cukier puder z sokiem z cytryny. 
  3. W foremkach na muffinki, papilotkach, nakładamy płatki kukurydziane, które wcześniej dzielimy na niewielkie części.
  4. Chrupiące płatki ozdabiamy cytrynowym lukrem.



Drugim bohaterem, ale dla mnie ważniejszym, jest Miś Uszatek z oklapniętym lewym uszkiem. Polski animowany serial telewizyjny, emitowany w latach 1975 - 1987, również pochodzi za Studia Małych Form Filmowych Se-ma-for w Łodzi. Oryginalna lalka Misia Uszatka znajduje się na ekspozycji w Se-ma-for Muzeum Animacji w Łodzi.



Tosty z serem burrata i miodem

Składniki: 
  • 2 tosty pszenne
  • 200 g sera burrata
  • 2 łyżki miodu
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • kilka listków rukoli
Przygotowanie:
  1. Tosty opiekamy w piekarniku lub w tosterze. 
  2. Grube plastry burraty układamy na tostach, polewamy miodem.
  3. Tosty podajemy ozdobione listkami rukoli i pomidorkami koktajlowymi.

Dla pozostałych bohaterów polskich filmów i seriali animowanych przygotowałabym: dla Reksia z serialu o tym samym tytule, wyreżyserowanym i według scenariusza Lechosława Marszałka, wyprodukowanego przez Studio Filmów Rysunkowych w Bielsku-Białej, pieczone żeberka w sosie słodko-kwaśnym, dla Bolka i Lolka, również serial nakręcony w bielsko-bialskim studiu filmowym, klopsiki drobiowe w sosie pomidorowym, a dla Kota Filemona (znów wracamy do Łodzi, do Studia Małych Form Filmowych Se-ma-for) kaszę mannę na mleku lub chrupiącą rybę smażoną.

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...