wtorek, 26 lutego 2013

Food Blogger Fest II


Konferencja odbyła się w siedzibie Agory w Warszawie. Zjechali na nią, dość licznie, blogerzy i entuzjaści kulinarni. Spotkanie prowadziła Małgosia Minta, dziennikarka Gazety Wyborczej i Wyborcza.pl. Małgosia współpracuje również z magazynami "Kuchnia" i "Smak". Jako jedyny polski dziennikarz uczestniczyła w tegorocznej edycji "Cook it Raw", spotkania szefów kuchni, wyznaczających nowe trendy w kulinariach.  I to za jej sprawą mogliśmy poznać kulisy tego spotkania, czyli "Cook it Raw" od kuchni. Małgosia prowadzi blog Minta Eats.


Konferencję rozpoczęła Basia Ritz, zwyciężczyni polskiej edycji programu MasterChef, która przedstawiła trendy w smakach na rok 2013. Trendy wyznacza światowy koncern McCormick, który opracowuje raport wyznaczając pięć najsilniejszych trendów kulinarnych i propozycje kombinacji smakowych, w których się te trendy wyrażają. Do tego tematu wrócę w kolejnym poście. Basia Ritz jest również blogerką kulinarną kulinarna mekka i autorką książki "MasterChef - najlepsze przepisy Basi Ritz".

Trendy na 2013 r. przedstawiają się następująco:
  • koniec kompromisów - zatrać się w bogactwie smaków, ciesz się chwilą ucieczki od codziennego zgiełku
  • autorska kuchnia - pokaż na co Cię stać - samodzielnie łącz ze sobą nowe smaki
  • kulinarna harmonia - zadbaj o zdrowie i dobre samopoczucie dzięki indywidualnemu podejściu do spraw żywienia
  • ukryty potencjał składników - nie pozwól, by cokolwiek się zmarnowało. Odkrywaj najpełniejsze smaki w niedocenianych fragmentach roślin i mięs
  • udomowiona egzotyka - odkryj nieograniczone możliwości drzemiące w składnikach z całego świata, poza ich tradycyjną rolą w kuchniach regionalnych.
O przepisach prawnych - czyli prawa autorskie dla blogerów, przedstawił prawnik, absolwent Wydziału Prawa i Administracji UJ, doktorant Łukasz Węgrzyn.  Z ogromnym poczuciem humoru wprowadzał nas w arkana prawa. Na to wystąpienie czekało większość blogerów, nic więc dziwnego, że wzbudziło najwięcej emocji i najwięcej pytań zostało zadanych, na które w większości padała podobna odpowiedź "nie czekać, należy pozwać winnego!".

 
"Pierwsza amerykańska sprawa sądowa o naruszenie tajemnicy przedsiębiorstwa miała miejsce w 1837 roku i dotyczyła ... czekolady" :) O prawach autorskich, o tym co jest chronione, a co nie, o procedurach, metodach działania, o zawiłościach w prawie... Łukasz Węgrzyn jest świetnym prelegentem. Było też sporo porównań naszego prawa z prawem amerykańskim i tu górą jest Ameryka. Tam każdy przejaw twórczości jest chroniony prawem!.


Kolejne prezentacje dotyczyły m. in. desingu bloga i jego roli w kontekście reklamy przedstawione przez Julię Fic i Igę Furmańczyk. Jak i z kim pracować, aby blog przynosił zyski. Kolejne spotkanie to "Odnalezienie własnego stylu w pisaniu bloga" przedstawione przez Ewelinę Majdak, autorkę bloga Around the kitchen table i 365 razy dwie. Pierwszy blog kulinarny, drugi fotograficzny.

Laura Osęka, Books for Cooks, właścicielka pierwszej internetowej księgarni sprzedająca książki o tematyce kulinarnej, opowiedziała w telegraficznym skrócie o swojej przygodzie z książką, jak wpadła na pomysł założenia pierwszej księgarni internetowej, co ceni w książkach najbardziej, jakie są jej ulubione i czego oczekuje od autorów i wydawnictw. Nie ukrywała też faktu, że jest rozczarowana książkami wydawanymi obecnie. Laura Osęka zakończyła pierwszą część konferencji.


Przerwa to czas blogerów. Przy słodkiej przekąsce przygotowanej przez organizatorów trwały gorące rozmowy :) Asia, Ewa, Magda, Asia, Damian i w zastępstwie za Małgosię Sławek.

W drugiej części konferencji wspomniana wcześniej Małgorzata Minta opowiadała o pracy kucharzy, którzy w ramach projektu "Cook it Raw" w 2012 roku odwiedzili Polskę. Podróżowanie a inspiracje kulinarne, to spotkanie z Natalią Rusinowską, blogerką zmyslowo przez świat i podróżniczką, właścicielką katowickiego pubu piwnego "Biała małpa". Zdjęcia Natalii lekko ;) wzbudziły moją zazdrość.
Kuchnia lepsza niż gabinet psychoterapeuty, czyli o książce dla niewidomych. Piotr Adamczewski wraz z Markiem Kalbarczykiem przedstawili swoją pracę nad pierwszą w Europie książką kucharską dla osób niewidomych "Smak na koniuszkach palców". Książka wydana w alfabecie Braille'a. Marek Kalbarczyk jest niewidomym informatykiem, kucharzem z zamiłowania i smakoszem.
Na zakończenie konferencji Krzysztof Stypułkowski i Tomasz Sienkiewicz, założyciele Manufaktury Czekolady zaprezentowali nowe smaki czekoladowe (mnie zaintrygowała czekolada z kwiatem soli) i przybliżyli proces powstania czekolady zaczynając od ziarna kakaowca.
Po zakończeniu konferencji dla chętnych zorganizowane były warsztaty foto i warsztaty łączenia wina z jedzeniem.

łosoś

1 komentarz:

Ewa Polewa pisze...

Ja nie wiem, kiedy Ty te wszystkie zdjęcia zrobiłaś :) Świetna relacja :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...