
III Targi Naturalnej Żywności - Natura Food odbyły się w Łodzi w dniach 15-17.10.2010 r. Tradycyjnie organizatorem targów są Międzynarodowe Targi Łódzkie, dzięki którym ponad 200 wystawców mogło zaprezentować produkty naturalne i ekologiczne, regionalne i tradycyjne. Hala targowa zapełniła się produktami zbożowymi, przetworami, miodami, serami, wędlinami, nalewkami i innymi smakowitymi produktami.
Targom towarzyszyło szereg interesujących prezentacji, wykładów i konferencji, spośród których warto wymienić: seminarium na temat nowych trendów na rynku ekologicznym, seminarium dla dzieci WIEM CO JEM, laboratoria smaku o najlepszych polskich serach długo dojrzewających i laboratorium z polskiej gęsiny.
Dużym powodzeniem cieszyły się pokazy kulinarne w wykonaniu:
Dużym powodzeniem cieszyły się pokazy kulinarne w wykonaniu:
- Andrea Parolo z Włoch, sympatyk ruchu Slow Food, zaprezentował Tagliatelle z sosem śmietanowym, szynką i groszkiem
- Anny Petlak z Ukrainy, która przygotowała na tę okazję Barszcz ukraiński z pampuszkami
- Carlosa Gonzaleza-Tejera, Dominikańczyk z korzeniami hiszpańskimi, ugotował Paelle z kurczakiem
- a Teofilos Vafidis z Grecji przygotował Sałatkę z serem Haloumi
Na targach podziwiałam owoce i warzywa z ekologicznych upraw. Soczyste, jędrne jabłka, słodkie śliwki, olbrzymie dojrzałe gruszki, ale największą perełką był dla mnie kosz pełen pachnących grzybów. Wyglądały przepięknie.

A oprócz tego na targach:
1. Pieczywo przykuwało uwagę swoją różnorodnością, kształtem, smakiem i zapachem.
2. Sery występowały w przeróżnych kształtach i rodzajach.






3. Wędliny kusiły zapachem. Świeżo uwędzone kiełbasy i szynki, kaszanki, pasztety, salcesony i balerony.






4. A na zakończenie słodkie desery. Ciasta, ciasteczka, rurki ze śmietaną, babeczki z owocami, andruty, owoce w lukrze...



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz