
Celem konkursu "Tygiel Smaków" jest wyodrębnienie i promocja produktów wytwarzanych tradycyjnymi metodami na terenie województwa łódzkiego. Dzięki organizacji konkursu, my czyli konsumenci, mamy możliwość poznania kolejnych produktów z naszego regionu, które wymagają ocalenia od zapomnienia.
Do rywalizacji stanęło 36 produktów żywnościowych wytworzonych na terenie województwa łódzkiego.
Zakwalifikowane produkty to m. in. baleron w pęcherzu, boszcz - barszcz biały na zakwasie, chleb wiejski z Ręczna, gołąbki z Osin, grzyby suszone smażone w cieście naleśnikowym, kabanosy weselne, kwas chlebowy z miodem, mleczny miód, nalewka truskawkowa, skuboki z wodą śledziową i wiele, wiele innych pyszności z regionu ziemi łódzkiej. Jurorzy oceniali produkty pod względem wyglądu, estetyki, sposobu prezentacji, nazwy regionalnej, związku z regionem, sposobie wytwarzanie i tradycji.


Grand Prix - "Tygiel Smaków" otrzymał Ryszard Oleszczak "Eko-Natura" z Kopyści za kwas chlebowy z miodem.
Chcesz być rześki i zdrowy - pij kwas chlebowy!
"Tygiel Smaków" przyznano:
- Annie Walczak z Woli Cyrusowej za ser żółty z kminkiem,
- Urszuli Wawrzyniak z Koła Gospodyń Wiejskich w Chojnem za zimową sałatkę Apolonii,
- Markowi Kowalskiemu z Szadku za baleron w pęcherzu,
- Renacie i Adamowi Nowickim z Janowa za miód rzepakowy,
- Genowefie Gonczar z Chociszewa za mleczny miód,
- Annie Grabowicz z Janowa za wyroby cukiernicze o nazwie mrowisko znad Mrogi,
- Miastu Radomsko za radomszczańską zalewajkę,
- Jadwidze Ratajczyk z Bachorzynia za nalewkę truskawkową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz