piątek, 18 lipca 2014

Restauracja Lokal - Próba Smaku

Próba Smaku, czyli nowe menu w restauracji Lokal. Szefowa kuchni Marta Edmunds proponuje nowe letnie dania, w którym zagoszczą sezonowe warzywa i owoce. Okres letni, to bogactwo owoców: truskawki i maliny oraz różnorodność warzyw. Pomidory, papryka, szczaw, szpinak, zielona fasolka szparagowa, to tylko niewielka część tego co znajdzie się w najbliższym czasie na talerzu w Lokalu. Znając kreatywność Marty, wiem że na pewno będzie smacznie i pomysłowo.


Na kolację degustacyjną  przygotowano dania: przystawkę, zupę, dwa dania główne: mięsne i rybne, bezalkoholowy szot oraz deser. 

  


Rozpoczęliśmy pysznymi przystawkami. Najbardziej smakowała mi pasta z pomidorów z bryndzą z dodatkiem szczypiorku. Doskonała była pikantna pasta z papryki oraz ser koryciński z sosem truskawkowym i gąbką bazyliową. Wszystkie przekąski na jeden ząb, dobrze doprawione, smakowite.


Zupa krem szczawiowo-szpinakowa z krokietem z wędzonego łososia z jajkiem przepiórczym i marynowanym ogórkiem. Hitem w tym daniu jest nie tylko świetny krokiet z jajkiem wewnątrz, ale mnie bardzo się spodobał marynowany zielony ogórek. Doskonały.


Filet z halibuta konfitowanego w maśle, serwowany z rybnym kremem z pomidorami i fenkułem, zieloną fasolką szparagową, kwiatami kopru i szafranowymi ziemniakami. Konfitowanie mięs i ryb, to bardzo dobry, tradycyjny sposób na przygotowanie zdrowego posiłku. Długie gotowanie w niewysokiej temperaturze sprawia, że potrawa staje się miękka, delikatna i soczysta.


Bezalkoholowy szot oczyszczający kubki smakowe. Połączenie zielonego ogórka, kolendry, limonki, melona i imbiru.


Rolada z polędwicy wieprzowej z wędzonym boczkiem i kaszanką, serwowana z sosem z polskiego cydru, puree selerowym, duszonym jabłkiem i remuladą selerową. Połączenie lokalnej kuchni z nowoczesną kuchnią polską. Polędwiczka miękka, delikatna, rozpływająca się w ustach, do tego remulada selerowa. Seler pokrojony w cienkie słupki z dodatkiem sosu sporządzonego z ziarnistej musztardy i przypraw. Uzupełnieniem dania było delikatne puree selerowe.

 

Mus malinowy, krem chałwowy, świeże maliny, mleczna kruszonka, granita malinowa z wanilią, beza lawendowa. Już miałam okazję spróbować tego deseru i wiem, że jeszcze się na ten deser skuszę. Bardzo ciekawy smak mają bezy lawendowe. Warto spróbować.


Kolacja degustacyjna, letnie menu autorstwa Marty Edmunds, uważam za wielce udane. Dania przepięknie skomponowane, lekkie i przepyszne. Absolutne mistrzostwo :) Gratuluję!

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...