Wiosną obchodzimy Święta Wielkanocne,
najważniejsze święto w religii chrześcijańskiej, poprzedzone Wielkim
Tygodniem. Z Wielkanocą wiąże się wiele zwyczajów ludowych.
A co króluje na polskim stole? Chleb,
żurek, biała kiełbasa, pasztet, szynka i oczywiście jajka, jajka i
chrzan. Dla łasuchów cukrowy baranek, mazurki, paschy, babki
Wielkanocne i serniki.
Poznajmy też tradycyjne potrawy Wielkanocne serwowane w innych krajach. Zajrzyjmy do Portugalii, Hiszpanii i Francji.
Folar - zdjęcie Wikipedia |
Zaczynamy od Portugalii. Tutaj spotykamy chleb Folar, tradycyjny wypiek
wielkanocny. W zależności od regionu chleb może być słodki lub słony.
Folar podawany jest z jajkiem, który symbolizuje odrodzenie i
zmartwychwstanie. Innym tradycyjnym ciastem jest Pao-de-lo Humido de
Chocolate, Tarte de Amendoa, tarta migdałowa. A z dań nie słodkich, to
obowiązkowo pojawia się Creme de Coentros com Ovo e Pao (krem z kolendry
z dodatkiem jajka i chleba), Bacalhau (suszony dorsz), Cabrito Assado
com Batatas (koza pieczona z ziemniakami), Perna de Borrego Assada com
Mostarda (pieczony udziec jagnięcy z ziemniakami).
La Mona de Pascua - Wikipedia |
Hiszpańskie ciasto Wielkanocne to La Mona de Pascua. Ciasto przypomina
ogromnego pączka w którym umieszczone są jajka. La Torrija – to kromka
chleba namoczona w mleku, panierowana w jajku i usmażona na patelni na
niewielkiej ilości oleju. Na stole Wielkanocnym możemy spróbować sopa de
ajo (zupę czosnkową), Bacalao en salazón (solonego dorsza), Longaniza
de Pascua (kiełbasa Wielkanocna wytwarzana z chudego mięsa wieprzowego
typowa dla regionów Walencji i Aragonii).
Le Brassados de Paques – zdjęcie ze strony Cuisine la Francaise |
Wielki Piątek we Francji obchodzony jest podobnie jak w wielu krajach
chrześcijańskich. To czas Wielkiego Postu. Tego dnia najczęściej
spożywany jest sos L’aïol. Czosnkowy sos podawany jest z przeróżnymi
warzywami i różnymi gatunkami ryb. Sos przygotowany w Wielki Piątek jest
bez jajek, które w tym dniu są zakazane. Na świąteczny obiad podaje się
udziec jagnięcy. Posiłek kończy chleb z anyżem. Tradycyjny wypiek
Wielkanocny – Le Brassados de Pâques.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz