czwartek, 1 sierpnia 2024

Śniadanie po polsku

 Śniadanie po polsku

Ile domów tyle śniadań! Ilu domowników tyle różnych sposobów na poranny posiłek. 

 

Nasze polskie śniadanie to najczęściej jajecznica, jajka na miękko, twarożek, kanapka z żółtym serem, serdelek lub parówka, miód, dżem, masło, pieczywo, kawa, kakao lub herbata. Najczęstszy dodatek to pomidor i kiszony ogórek, do kiełbas musztarda. Jeszcze do niedawna, na myśl o polskim śniadaniu, pierwsze skojarzenie to zupa mleczna, ale mleko zostało zastąpione napojem sojowym, migdałowym, owsianym. Napoje takie sprawdzają się w połączeniu z musli, chia, tapioką. Zupa mleczna, którą pamiętamy, oparta jest na mleku pochodzącym od krowy. Kasza manna na mleku, lane kluski lub ryż na mleku to tylko kilka pomysłów na tradycyjną zupę mleczną. 


1. Jajecznica

Bardzo popularna, szczególnie kiedy mamy więcej czasu na przygotowanie śniadania. Wiadomo, że jajecznica to jajka, ale co dokładamy do jajek to już kolejna seria przepisów. I znów ile domów tyle sposobów na jajecznicę. Są zwolennicy tylko czystych jajek usmażonych na maśle lub oleju. Sposób ścięcia jajek też jest kluczowy, może być jajko "luźne" lub mocno usmażone. Gotowa jajecznica najczęściej posypana jest szczypiorkiem. Inna grupa do smażonych jajek dodaje m.in. drobno pokrojoną kiełbasę, boczek, pomidory lub pieczarki. Same jajka również przechodzą transformację, albo rozbijane są bezpośrednio na patelnię i smażone, albo rozbite jajka wbijamy do naczynia, dodajemy mąkę i dopiero gdy składniki się połączą wylewamy jajka na patelnię. Ten sposób nosi nazwę "jajka po chłopsku", konieczne jest, aby na patelni znalazł się również boczek lub plasterki kiełbasy.



2. Jajko na miękko

Sposobów na przygotowanie tego rodzaju jajek jest również sporo. Jajka mogą być ugotowane na miękko lub półmiękko, Podaje się je w specjalnym kieliszku lub naczyniu przeznaczonym do tego. Innym sposobem podania jajek na miękko jest przełożenie ich do szklanki. Ten sposób nazywa się "jajka po wiedeńsku". 

 

Jajka po wiedeńsku. Gorące, ugotowane na miękko jajka, pozbawione skorupek, wkłada się do ocieplonych szklanek w taki sposób, aby nie uszkodzić żółtek. Na wierzch kładzie się kawałek masła, doprawia solą i pieprzem, czasami dodaje się drobno pokrojony szczypiorek. Inna spotykana w Polsce wersja: surowe jajka należy ostrożnie wbić do szklanek, doprawić masłem, solą i pieprzem, a następnie wstawić szklanki do naczynia z wrzącą wodą i gotować 3 minuty.

 

 

3. Twarożek, biały ser


 
 

4. Kanapka z żółtym serem i inne kanapki

Kanapki zawsze były, są i będą. Przygotowując kanapki możemy wykazać się dużą pomysłowością. Najczęstszą i najmniej skomplikowaną formą jest pieczywo przykryte żółtym serem, szynką lub pasztetem.




5. Serdelek lub parówka

Serdelki przez większość społeczeństwa są potępiane. Zarzuca im się gorszy skład mięsa, a także jego znikoma ilość w serdelku. Zawierają zbyt dużo nasyconych tłuszczów zwierzęcych, często produkowane są z gorszych gatunków mięs, jak również mogą zawierać konserwanty oraz dużą ilość soli. Czy taka opinia nie jest krzywdząca? Tak, ale nie zawsze tak jest! Jeśli zadamy sobie trud czytając skład serdelka, to okaże się, że istnieją serdelki o dobrym składzie. Takie serdelki, zwane w handlu kiełbaskami parówkowymi, są doskonałe na poranne śniadanie.Wręcz idealnie nadają się na codzienne śniadanie, zwłaszcza ze względu na wysoką zawartość pełnowartościowego białka i witamin z grupy B. Serdelek plus musztarda plus ketchup to idealne trio.

Serdelki mogą być cielęce, indycze, wieprzowe, a wszystkie w osłonce naturalnej.

Z parówkami jest inaczej. Parówka to wędlina drobno mielona, nietrwała. Często spożywana w postaci hot doga, zapiekana w cieście bądź gotowana i spożywana z dodatkami, takimi jak musztarda, majonez lub keczup. Firmy produkujące parówki wprowadzają na rynek produkty z myślą o dzieciach. Takie parówki mają minimum 90% mięsa, najlepiej gdy mają 95-100% mięsa, pozbawione są niezdrowych tłuszczów i są mało kaloryczne. Osłonka parówki jest najczęściej sztuczna i nie nadaje się do jedzenia.



6. Miód, dżem, marmolada, powidła, krem orzechowy

Dżem, marmolada, powidła lub krem orzechowy to śniadanie na słodko. Najlepiej sprawdzą się na miękkich bułeczkach, chlebie tostowym lub na chałce. Takie śniadanie najbardziej lubią najmłodsi.

Miód ten najlepszy pochodzi z naszych rodzimych stron. Doskonały do kanapek, naleśników i omletów.

 

 

7. Pieczywo, masło

W polskim śniadaniu nie może zabraknąć chleba lub bułek. Ostatnio popularne stały się tosty.



 

8. Kawa, kakao, herbata

Jeszcze niedawno głównym napojem śniadaniowym było mleko. Teraz mleko dodaje się do kawy lub jeszcze czasami dolewa do herbaty robiąc  bawarkę. Trudno orzec czy Polacy piją rano więcej kawy czy herbaty. Herbata może być z dodatkami: cytryna, cukier lub miód. Herbata może być mocno zaparzona bez dodatków, ale może być również herbatą owocową. Pomysłów na kawę jest również wiele, czarna mocna kawa typu espresso, kawa z dodatkiem mleka lub śmietanki, słodzona lub nie.

Bawarka to napój, którego głównymi składnikami są herbata i mleko. Herbata z mlekiem przygotowywana jest przez dodanie do gorącego mleka herbaty, w proporcjach zależnych od indywidualnych upodobań, a następnie posłodzona cukrem lub miodem, ale może być również bez dodatku cukru. 


Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...