środa, 1 stycznia 2025

肉汁水餃子の日(日本)

 

Dzień Pierogów Gotowanych w Wywarze Mięsnym (Japonia)

Jiaozi w Japonii znane jako gyōza (ぎょうざ) to tradycyjne chińskie pierożki, popularne również w kuchni innych krajów Azji Wschodniej. Nieco podobne do polskich pierogów, zazwyczaj nadziewane mięsem z dodatkiem kapusty pekińskiej lub np. imbiru czy szczypiorku, ale w poszczególnych regionach Chin różnią się składem ciasta, nadzieniem i kształtem. 
 
 
 
Jiaozi to podstawowe danie spożywane w czasie chińskiego Nowego Roku. Duże ilości jiaozi spożywa się w noc noworoczną i dzień następny.
 
Japońska odmiana nazywana gyoza. Jiaozi zostały wprowadzone do Japonii przez powracających japońskich żołnierzy podczas japońskiej inwazji i kolonizacji Chin. Japońskie słowo gyōza pochodzi od giǎoze, wymowy jilu mandaryńskiego standardowego mandaryńskiego jiǎozi i jest często zapisywane przy użyciu tych samych znaków chińskich.
 
To święto ma na celu przybliżenie większej liczbie osób gotowanej gyozy, która jest pełna mięsnego smaku i soku. Gotowana gyoza łączy kulturę japońską i tajwańską. 
 
Rocznica została poświadczona i zarejestrowana przez Japan Anniversary Association w 2021 rok.
 

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...