Dzień Pierogów Gotowanych w Wywarze Mięsnym (Japonia)
Jiaozi w Japonii znane jako gyōza
(ぎょうざ) to tradycyjne chińskie pierożki, popularne również w kuchni
innych krajów Azji Wschodniej. Nieco podobne do polskich pierogów,
zazwyczaj nadziewane mięsem z dodatkiem kapusty pekińskiej lub np.
imbiru czy szczypiorku, ale w poszczególnych regionach Chin różnią się
składem ciasta, nadzieniem i kształtem.
Jiaozi to podstawowe danie spożywane w
czasie chińskiego Nowego Roku. Duże ilości jiaozi spożywa się w noc
noworoczną i dzień następny.
Japońska odmiana nazywana gyoza. Jiaozi
zostały wprowadzone do Japonii przez powracających japońskich żołnierzy
podczas japońskiej inwazji i kolonizacji Chin. Japońskie słowo gyōza
pochodzi od giǎoze, wymowy jilu mandaryńskiego standardowego
mandaryńskiego jiǎozi i jest często zapisywane przy użyciu tych samych
znaków chińskich.
To
święto ma na celu przybliżenie większej liczbie osób gotowanej gyozy,
która jest pełna mięsnego smaku i soku. Gotowana gyoza łączy kulturę
japońską i tajwańską.
Rocznica została poświadczona i zarejestrowana przez Japan Anniversary Association w 2021 rok.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz