Dzień Soczewicy (Włochy)
Soczewica jadalna (Lens
culinaris Medik.) – gatunek rośliny jednorocznej lub dwuletniej z
rodziny bobowatych. Soczewica jest jedną z roślin o najdłuższej historii
uprawy. Najstarsze wykopaliska, w których znaleziono nasiona soczewicy
pochodzą z ok. 9100 r. p.n.e., w północnym Iraku w miejscowości Jarmo
ok. 7 tys. lat p.n.e., a na Ziemi Świętej 3000 lat p.n.e. Wzmiankowana
jest w Biblii cztery razy. Udomowiona została co najmniej 8 tys. lat
p.n.e. na Bliskim Wschodzie, skąd rozprzestrzeniona została w Eurazji na
obszarach o ciepłym klimacie. Jej nasiona były podstawą wyżywienia w
starożytnym Egipcie, starożytnej Grecji i starożytnym Rzymie. Na
ziemiach polskich uprawiana była już w neolicie.

Roślina uprawna z grupy roślin
strączkowych. Uprawiana na smaczne i pożywne nasiona, które do spożycia
nadają się po ugotowaniu. Można także wytwarzać z nich mąkę. Pozostałe
części rośliny po omłocie stanowią cenioną paszę dla zwierząt.
Soczewica jadalna jest bardzo popularna w kuchni włoskiej. W dniu dzisiejszym ma swoje święto. Giornata Nationale della Lenticchia – Narodowy Dzień Soczewicy. Z tej okazji należy wypróbować chociaż jedno z dań proponowanych poniżej:
- Salsiccia di maiale con lenticchie – Kiełbasa wieprzowa z soczewicą
- Zuppa di lenticchie – Zupa z soczewicy
- Purea con Lenticchie – Puree z soczewicą
- Insalata di lenticchie – Sałatka z soczewicy
- Lenticchie stufate – Duszona soczewica
- Pasta e lenticchie – Makaron i soczewica
- Duchesse alle lenticchie – zamiast ziemniaków soczewica
____________________
zdjęcie Wikipedia
Domena publiczna. Odmiany soczewicy – Rainer Zenz (fot. własna) – Łuskana soczewica czerwona i żółta, płaska soczewica zielona.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz