środa, 1 stycznia 2025

Giornata Nazionale della Lenticchia (Italia)

 

Dzień Soczewicy (Włochy)

Soczewica jadalna (Lens culinaris Medik.) – gatunek rośliny jednorocznej lub dwuletniej z rodziny bobowatych. Soczewica jest jedną z roślin o najdłuższej historii uprawy. Najstarsze wykopaliska, w których znaleziono nasiona soczewicy pochodzą z ok. 9100 r. p.n.e., w północnym Iraku w miejscowości Jarmo ok. 7 tys. lat p.n.e., a na Ziemi Świętej 3000 lat p.n.e. Wzmiankowana jest w Biblii cztery razy. Udomowiona została co najmniej 8 tys. lat p.n.e. na Bliskim Wschodzie, skąd rozprzestrzeniona została w Eurazji na obszarach o ciepłym klimacie. Jej nasiona były podstawą wyżywienia w starożytnym Egipcie, starożytnej Grecji i starożytnym Rzymie. Na ziemiach polskich uprawiana była już w neolicie.

soczewica

 

Roślina uprawna z grupy roślin strączkowych. Uprawiana na smaczne i pożywne nasiona, które do spożycia nadają się po ugotowaniu. Można także wytwarzać z nich mąkę. Pozostałe części rośliny po omłocie stanowią cenioną paszę dla zwierząt.
 
Soczewica jadalna jest bardzo popularna w kuchni włoskiej. W dniu dzisiejszym ma swoje święto. Giornata Nationale della LenticchiaNarodowy Dzień Soczewicy. Z tej okazji należy wypróbować chociaż jedno z dań proponowanych poniżej:
  • Salsiccia di maiale con lenticchie – Kiełbasa wieprzowa z soczewicą
  • Zuppa di lenticchie – Zupa z soczewicy
  • Purea con Lenticchie – Puree z soczewicą
  • Insalata di lenticchie –  Sałatka z soczewicy
  • Lenticchie stufate – Duszona soczewica
  • Pasta e lenticchie – Makaron i soczewica
  • Duchesse alle lenticchie – zamiast ziemniaków soczewica

____________________

zdjęcie Wikipedia

Domena publiczna. Odmiany soczewicy – Rainer Zenz (fot. własna) – Łuskana soczewica czerwona i żółta, płaska soczewica zielona.

 

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...