Dzień „Dookoła Świata”, czyli podróż kulinarna po całym świecie
Pierwszy numer pisma „Dookoła Świata”,
który ukazał się 1 stycznia 1954 r., stał się pomysłem na utworzenie w
dniu dzisiejszym tego święta. Podróże kulinarne zawsze są dobrą
inspiracją do przenoszenia zwyczajów kulturowych i kulinarnych na nasze
domowe podwórko.
Tygodnik ‚Dookoła Świata” zawierał dużo
informacji zza „żelaznej kurtyny”. Obecnie zawartość czasopisma bardzo
się zmieniła, bo zmieniło się też nasze spojrzenie na świat. To co
kiedyś było dla nas nieosiągalne, dzisiaj mamy na wyciągnięcie ręki. To
reportaże i artykuły z całego świata, informacje naukowe, ciekawostki,
informatory, przewodniki.
„Dookoła Świata” był pierwszym polskim
ilustrowanym magazynem dla młodzieży, wydawany przez R.S.W.
„Prasa-Książka-Ruch” w latach 1954–1976 w Warszawie. Wznowiony w roku
2011 przez Wydawnictwo Prywatne w Bydgoszczy. Obecnie ukazuje się, jako
dwumiesięcznik. W czasopiśmie publikowana jest seria reportaży o
regionach Polski „Cudze chwalicie swego nie znacie”.

____________________
zdjęcie Wikipedia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz