Dzień Krwawej Mary
Bloody Mary oznacza dosłownie krwawa
Mary, nazwa pochodzi od angielskiej królowej Marii I. Jeden z
najbardziej znanych koktajli alkoholowych na świecie, to połączenie
wódki z sokiem pomidorowym, cytryny, tabasco, sosu worcestershire oraz
przypraw: soli kamiennej, soli selerowej i pieprzu.
W Stanach Zjednoczonych dzisiejszy dzień
jest uczczeniem tego koktajlu. I nie bez kozery to święto przypada 1
stycznia, bowiem Bloody Mary jest idealnym napojem alkoholowym, żeby
wyleczyć kaca. Po szaleństwach sylwestrowej nocy dobrze następnego dnia
rano wypić to „lekarstwo”, które w zależności od naszego samopoczucia
może być łagodne lub mocno pikantne. Najlepiej Bloody Mary podawać
schłodzone z łodygą selera.
Na Polinezji Krwawa Mary traktowana jest jak napój narodowy.
Jeden z drinków, który upodobał sobie
Ernest Hemingway to właśnie Bloody Mary. Drink został wymyślony w latach
dwudziestych XX wieku przez Francuza i początkowo składał się tylko z
wódki i soku pomidorowego w stosunku 1:1. Francuz, który był szefem baru
w Nowym Jorku, zaczął modyfikować przepis, początkowo dodając sok z
cytryny, później sos tabasco, sos worcester, sól i pieprz. Łodyga selera
naciowego została dodana w latach pięćdziesiątych XX wieku, kiedy na
jednym z przyjęć zabrakło łyżeczek do mieszania.
Pierwszy dzień stycznia. Rozpoczynamy
Nowy Rok. Po szaleństwach Sylwestrowej Nocy proponuję lekkie śniadanie.
Jeśli mamy zaburzenia żołądkowe, można wspomóc swój organizm koktajlem
alkoholowym przygotowanym na bazie wódki, soku pomidorowego i przypraw.
Drink jest bardzo smaczny, orzeźwiający, krzepiący. Zawiera witaminy i
minerały pochodzące z soku pomidorowego i cytryny, a ostre przyprawy
pobudzają przemianę materii.
Koktajl Bloody Mary – Krwawa Mańka był bardzo popularnym drinkiem w latach 50-tych XX wieku.
Bloody Mary – Krwawa Mary
- wódka – 50 ml
- sok pomidorowy – 100 ml
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- pół łyżeczki sosu Worcestershire
- tabasco kilka kropel
- świeżo mielony pieprz
- szczypta soli
- kostki lodu
- seler naciowy, plaster cytryny do ozdobienia koktajlu
- Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dobrze mieszamy.
- Do szklanki wrzucamy kostki lodu i wlewamy przygotowany drink.
- Całość ozdabiamy selerem naciowym i plasterkiem cytryny.
Bloody Mary - Coctail
.Ingredients:
- 45 ml (3 parts) Vodka
- 90 ml (6 parts) Tomato juice
- 15 ml (1 part) Lemon juice
Preparation:
Add dashes of Tabasco, Worcestershire Sauce, salt and pepper into highball glass, then pour all ingrediens into highball with ice cubes. Stir gently. Garnish with celery stalk and lemon wedge (optional).

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz