środa, 1 stycznia 2025

Dzień Kiszonego Ogórka (Polska)

1 stycznia jest Dniem Kiszonego Ogórka

Ogórki kiszone znane powszechnie w Europie Środkowej i Wschodniej są najczęściej podawaną zakąską do wódki. Zakąska w postaci śledzia w oleju z cebulką, czy popularny w karnawale tatar, również nie może obyć się bez dobrze zakiszonego ogórka. Ogórków kiszonych używa się jako zakąski do wielu potraw, do kanapek, sałatek. Można śmiało rzec, że kiszony ogórek stawia nas na nogi.

ogórki

 
Kto próbował świeżej pajdy chleba ze smalcem, to świetnie się orientuje, że bez kiszonego ogórka to nigdy nie będzie doskonałe. A po sylwestrowej nocy warto posilić się gorącą zupą ogórkową! Smacznego Nowego Roku!
 
 Salsa z kiszonego ogórka
 
Salsa jest doskonałym dodatkiem do hamburgerów, kanapek z wędliną, smażonych  i grillowanych mięs, a także do pasztetów.
Składniki:
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 cebula szalotka
  • 1 czerwona papryka (bez pestek)
  • 2 łyżki pokrojonego drobno koperku
  • 1 łyżka musztardy miodowej
  • 1 łyżka miodu lub syropu z agawy
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
  1. Ogórki i paprykę kroimy w kostkę, dodajemy koperek oraz drobno posiekaną cebulę.
  2. Łączymy miód (syrop) z musztardą.
  3. Do wymieszanych warzyw dodajemy miód z musztardą. Doprawiamy solą i pieprzem.

salsa

 
 

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...