1 stycznia jest Dniem Kiszonego Ogórka
Ogórki kiszone znane powszechnie w
Europie Środkowej i Wschodniej są najczęściej podawaną zakąską do wódki.
Zakąska w postaci śledzia w oleju z cebulką, czy popularny w karnawale
tatar, również nie może obyć się bez dobrze zakiszonego ogórka. Ogórków
kiszonych używa się jako zakąski do wielu potraw, do kanapek, sałatek.
Można śmiało rzec, że kiszony ogórek stawia nas na nogi.

Kto próbował świeżej pajdy chleba ze
smalcem, to świetnie się orientuje, że bez kiszonego ogórka to nigdy nie
będzie doskonałe. A po sylwestrowej nocy warto posilić się gorącą zupą
ogórkową! Smacznego Nowego Roku!
Salsa z kiszonego ogórka
Salsa jest doskonałym dodatkiem do hamburgerów, kanapek z wędliną, smażonych i grillowanych mięs, a także do pasztetów.
Składniki:
- 4 ogórki kiszone
- 1 cebula szalotka
- 1 czerwona papryka (bez pestek)
- 2 łyżki pokrojonego drobno koperku
- 1 łyżka musztardy miodowej
- 1 łyżka miodu lub syropu z agawy
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Ogórki i paprykę kroimy w kostkę, dodajemy koperek oraz drobno posiekaną cebulę.
- Łączymy miód (syrop) z musztardą.
- Do wymieszanych warzyw dodajemy miód z musztardą. Doprawiamy solą i pieprzem.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz