czwartek, 1 maja 2025

Ogólnopolski Dzień Grilla (Polska)

 

Ogólnopolski Dzień Grilla

Przez pierwsze trzy dni maja grillujemy. Ogólnopolski Dzień Grilla trwa przez trzy dni, to nie pomyłka. Wolne dni od pracy pozwalają zaplanować dzień na zabawę z rodziną i przyjaciółmi. W roli głównej grill.
 
Profesjonaliści najwyżej cenią grill węglowy. Dym unoszący się z rozżarzonych węgli jest jedyny i niepowtarzalny. Rzecz jasna nie kładziemy żywności bezpośrednio na ogniu, bo jak wszyscy wiedzą jest to bardzo niezdrowe, a wręcz rakotwórcze. Czekamy zatem, aż ogień przygaśnie, węgiel pokryje się popiołem, wówczas wkładamy ruszt, na nim żywność, zaczynamy grillować.
 

 

Grill elektryczny zdecydowanie tak.  W grillu elektrycznym tłuszcz wydobywający się z potraw nie skapuje na rozżarzony węgiel. Jest tak dzięki żłobieniom płyt grillowych ułatwiającym spływanie tłuszczu do specjalnego pojemnika, który po każdym użyciu należy opróżnić. 

grill 

Na grillu można upiec każdy kawałek mięsa, ryby, warzywa i owoce. Chude mięso warto owinąć plasterkami boczku, wówczas nie będzie zbyt suche.  Mięso przed grillowaniem dobrze jest zamarynować chociażby godzinę. Marynata powinna zawierać olej, zioła, sok z cytryny lub octu, koncentrat pomidorowy, musztardę lub kefir. Doskonałe zioła na grill: czosnek, majeranek, papryka, oregano, bazylia, rozmaryn.
 
 
Ryby najwygodniej smażyć owinięte folią lub na specjalnych aluminiowych tackach. Delikatne mięso ryb łatwo się rozpada podczas pieczenia, więc zdecydowanie folia i tacka ułatwi nam życie. Ryby smażymy krótko.
 

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...