Ogólnopolski Dzień Grilla
Przez pierwsze trzy dni maja grillujemy.
Ogólnopolski Dzień Grilla trwa przez trzy dni, to nie pomyłka. Wolne dni
od pracy pozwalają zaplanować dzień na zabawę z rodziną i przyjaciółmi.
W roli głównej grill.
Profesjonaliści najwyżej cenią grill
węglowy. Dym unoszący się z rozżarzonych węgli jest jedyny i
niepowtarzalny. Rzecz jasna nie kładziemy żywności bezpośrednio na
ogniu, bo jak wszyscy wiedzą jest to bardzo niezdrowe, a wręcz
rakotwórcze. Czekamy zatem, aż ogień przygaśnie, węgiel pokryje się
popiołem, wówczas wkładamy ruszt, na nim żywność, zaczynamy grillować.
Grill elektryczny zdecydowanie tak. W grillu elektrycznym tłuszcz wydobywający się z potraw nie skapuje na rozżarzony węgiel. Jest tak dzięki żłobieniom płyt grillowych ułatwiającym spływanie tłuszczu do specjalnego pojemnika, który po każdym użyciu należy opróżnić.
Na grillu można upiec każdy kawałek
mięsa, ryby, warzywa i owoce. Chude mięso warto owinąć plasterkami
boczku, wówczas nie będzie zbyt suche. Mięso przed grillowaniem dobrze
jest zamarynować chociażby godzinę. Marynata powinna zawierać olej,
zioła, sok z cytryny lub octu, koncentrat pomidorowy, musztardę lub
kefir. Doskonałe zioła na grill: czosnek, majeranek, papryka, oregano,
bazylia, rozmaryn.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz