Warsztaty kulinarno-kulturalne w "Litera Cafe", to kolejne spotkanie z kulinarną historią Rosji.
Tym razem gospodyni wieczoru Ania Maksymowicz zaproponowała przygotowanie własnoręcznie wykonanego makaronu i znanej potrawy Stroganowa w wersji klasycznej lub wegetariańskiej z jarmużem. Druga część warsztatów, to poznanie biografii Aleksandra Puszkina i jego twórczości oraz czytanie fragmentów "Damy Pikowej", "Biesów" i "Bajki o carze Sałtanie".
Boeuf Stroganow, to popularne danie, którego nazwa związana jest z nazwiskiem hrabiowskiej rodziny żyjącej w Rosji w XIX wieku. Istnieje kilka wersji powstania tej potrawy, ale wszystkie mają wspólny mianownik, a mianowicie chodzi o wołową polędwicę posiekaną lub pokrojoną w paski. Ania zaproponowała przygotowanie potrawy opierając się o przepis Stroganowa wg Larousse Gastronomique.
Dużą frajdę sprawiło mi przygotowanie makaronu. Samodzielnie wykonany makaron zawsze smakuje najlepiej. Do ciasta dodałam sparzony mak, który nadał daniu fajną strukturę i smak. Bardzo ciekawy pomysł, który na pewno wykorzystam w swojej kuchni :)
Po raz kolejny Ania Maksymowicz przygotowała wspaniałe warsztaty. Wyszłam z nich bogatsza o kolejne przepisy, ale również poznałam kolejne kartki z kalendarza dawnej Rosji. Muszę też wspomnieć o Michale, który dwoił się i troił pomagając Ani w warsztatach. Dziękuję i już czekam na następne :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz