Warsztaty kulinarno-kulturalne" w "Litera Cafe" upłynęły pod znakiem Wielkanocnych wypieków. Tym razem Ania Maksymowicz zaproponowała tradycyjną rosyjską babę paschalną i wyplatanie koszyków. Kulinarnym zmaganiom towarzyszyło słuchowisko oparte na opowiadaniu Michaiła Bułhakowa "Fatalne jaja". Ania przedstawiła również historię jaj carskich - jaj Faberge, dzieła sztuki złotniczej z czasów Aleksandra III Romanowa i Mikołaja II.
Na pierwszy ogień poszły Wielkanocne koszyki wyplatane z chlebowego ciasta.
Drugim świątecznym elementem było rosyjskie ciasto paschalne - kulicz, które tradycyjnie przygotowuje się na kilka dni przed Wielkanocą. Kulicz pieczony jest w specjalnych bardzo wysokich formach, o niewielkiej średnicy. Powstaje ciasto o specyficznym wyglądzie. Najczęstszymi dodatkami rosyjskiej baby wielkanocnej są kandyzowane owoce, orzechy, migdały i rodzynki, często dodaje się rum. Na wierzchu ciasta układa się litery "XB" co w cyrylicy oznacza pierwsze litery "Christos Woskries" - "Chrystus Zmartwychwstał".
Kulicz podaje się z dżemem, masłem, twarogiem, najczęściej wraz z paschą z sera białego.
Po raz kolejny warsztaty w "Litera Cafe" przygotowane były profesjonalnie. Podziwiam zapał Ani i pełne zaangażowanie Adama, męża Ani. To czysta przyjemność uczestniczyć w takim spotkaniu. Już czekam na kolejne.
1 komentarz:
Zawsze się zastanawiałam jak się robi te koszyczki:) Chciałam bardzo wziąć udział w tych warsztatach, ale niestety akurat wyjechałam :(
Prześlij komentarz