sobota, 1 czerwca 2013

Anthony Bourdain "Parts Unknown" - Episode 1 - Myanmar


Nowy serial emitowany przez CNN:
"Anthony Bourdain: Parts Unknown" takes you to exotic global destinations through Bourdain's unique lens. 
Tym razem Bourdain zaprasza nas do miejsc, gdzie zdecydowanie nie zapraszają biura podróży. Odwiedza miejsca egzotyczne, ale również niebezpieczne. Pierwszym przystankiem będzie Myanmar, później m.in. zwiedzimy Koreański Świat w Los Angeles, Kolumbię, Kanadę i Libię. Serial jest nową produkcją Anthony Bourdaina, w której oprócz typowego jak dla mistrza kulinarnego degustowania dań i poznawania nowych smaków, znalazło się miejsce ukazujące realia życia codziennego. Jest więc sporo historii współczesnej, obrazy z życia mieszkańców i miejsca dalekie od wszelkich wspaniałości.

Podróż Anthony Bourdaina można śledzić zarówno na FB Parts Unknown lub na stronie stacji CNN.
Wszystkie zdjęcia i filmy pochodzą również z tych stron.

Pierwszy odcinek "Myanmar"



Myanmar - państwo położone w Azji Południowo-Wschodniej nad Zatoką Bengalską i Morzem Andamańskim. Państwo przez wiele lat rządzone przez juntę wojskową, która w 1989 roku zdecydowała się na przemienienie nazwy państwa z Birma na Myanmar. Od 2011 roku kraj zaliczany jest do najbiedniejszych krajów świata.
Mówi się, że głównym problemem gospodarczym tego państwa jest brak odpowiedniej infrastruktury. Częste braki w dopływie prądu, brak utwardzonych dróg, drogi kolejowe nie remontowane od dziesięcioleci. Jazda taką koleją jest jak jazda w wesołym miasteczku na karuzeli. Widać to na filmie, podczas podróży Bourdaina przez Myanmar. Oczywiście brak pracy i wszędzie panująca bieda i ludzie mieszkający w domach z kartonu. Anthony zabiera nas również w historyczne miejsca m.in. odwiedzamy Bagan (Pagan), starożytne miasto położone w regionie Mandalay, słynące z imponującej liczby świątyń buddyjskich i klasztorów. Między XI a XIII wieku powstało ich ponad 10.000. Do dnia dzisiejszego przetrwało ponad 2200.

A co jedzą w Birmie?
Anthony Bourdain zjadł ze smakiem zupę rybną podawaną z makaronem, najczęściej z makaronem ryżowym. Mohingar należy do bardzo popularnych narodowych dań Myanmaru i można ją dostać zarówno w restauracjach, ale również na ulicznych i przydrożnych straganach.


Zupa dostępna jest przez cały dzień, ale zazwyczaj spożywa się ją na śniadanie. Są różne rodzaje mohingar, ale najczęściej zupę sporządza się z pasty rybnej, sosu rybnego, imbiru, mąki z ciecierzycy, trawy cytrynowej, cebuli i bananów. 

 
Również popularnym daniem jest sałatka z zielonej herbaty. Herbaty, którą można jeść. Na filmie pojawiły się też inne sałatki m.in. z zieloną fasolą i sezamem, z różnymi warzywami z makaronem lub ryżem. Było też danie: curry z kurczaka, danie dość popularne do tego stopnia, że w przewodniku po Birmie znajduje się w czołówce dań wartych spróbowania. Na równi z kurczakiem można spotkać curry z wołowiną z pastą sojową i liśćmi limonki. Więcej szczegółów nie zdradzę, zapraszam do obejrzenia pierwszego odcinka. Warto!

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...