czwartek, 13 czerwca 2013

"Kulisy Kulinarnej Akademii" - Marek Brzeziński


Le Cordon Bleu, jedna z najbardziej znanych akademii gotowana na świecie, została założona w 1895 roku w Paryżu. Nazwa akademii wywodzi się od błękitnych kokard przyczepionych do odznaczeń, przyznawanych członkom stowarzyszenia L'Ordre du Saint Esprit. W Le Cordon Bleu wykładowcami są mistrzowie kuchni, zdobywcy wielu prestiżowych nagród i kucharze, którzy pracują w najlepszych restauracjach rozsianych po całym świecie. Obecnie akademia posiada wiele placówek, które znajdują się w 16 krajach. Szkoły znajdują się m. in. w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Australii, Rosji, Anglii, Japonii. O nauce i sztuce gotowania w akademii kulinarnej, tej Paryskiej - najważniejszej, opowiada Marek Brzeziński w swojej książce "Kulisy Kulinarnej Akademii". Przenosimy się zatem w miejsce, które jest marzeniem wielu entuzjastów gotowania.

Logo oraz zdjęcie budynku, w którym mieści się Le Cordon Bleu, pochodzi ze strony Akademii.


Marek Brzeziński zanim trafił do Akademii Le Cordon Bleu był wykładowcą na Uniwersytecie Schillera w Paryżu. Był również pracownikiem polskiej redakcji Radia France Internationale. Rodzinnym miastem Pana Marka jest Łódź, którą uważa za najpiękniejsze miasto na świecie :)
Z Łodzi do Paryża. Z Uniwersytetu do Le Cordon Bleu, najważniejszej światowej akademii gotowania. Książka zawiera opisy szkolnej codzienności, zajęcia, egzaminy, wspólne wycieczki i spotkania szkolnych przyjaciół.

"To, co mnie tam spotkało, przerosło moje wyobrażenia. Kulinarna świątynia - a w jej wnętrzu reżim jak w oddziale pułku specjalnego piechoty morskiej. Świat, z którego istnienia trudno było sobie zdać sprawę - świat musztry i rozkoszy podniebienia. Odkrywałem to z oczyma otwartymi ze zdumienia. Po ponad pół wieku obcowania ze sobą odkrywam też siebie. To chyba było w tej całej przygodzie najbardziej zaskakujące".

"Róg Kilińskiego i Narutowicza w Łodzi. Na ostatki Babcia zwykła przyrządzać kilka półmisków pączków. Ciastek zawsze było mnóstwo, ale tylko w jednym z nich znajdował się skarb...". Tak rozpoczyna się książka Pana Marka Brzezińskiego opisująca, w pierwszej części, słynną akademię kulinarną, w drugiej kulinarną podróż po Francji. Wraz z autorem przemierzamy regiony Francji, poznając kulturę, historię i regionalne potrawy.



Książka zawiera wiele przepisów kuchni francuskiej. Jest carpaccio z gęsich wątróbek, pieczone fois gras w formie pasztetu, jagnięcina z warzywami po prowansalsku, perliczka po normandzku, dorsz smażony na jałowcu, bouillabaisse - słynna zupa rybna z ostrym sosem i grzankami, homar z rusztu z estragonem, halibut w sosie rabarbarowym, Cassoulet, czyli tuluska fasolka, owoce z lawendą po katarsku, królik w szampanie, kura po bajońsku, sałatka z langustynek w algach z karczochami,  i wiele, wiele innych.

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...