Temat przewodni: Kolacja "W formacje 35mm"
W rolach głównych:
- Pomysłodawczynie: Ania, Emilia i Marysia
- Przewodnicy muzeum: Krzysztof i Piotr
- zaproszeni goście.
Oprawa muzyczna: Marcin - wiolonczela i Łukasz - akordeon
1. Przystawka
Duo quiche - ciasto francuskie w dwóch odsłonach smakowych na sałacie sezonowej.
Quiche, to rodzaj wypieku w formie placka przygotowanego z ciasta kruchego (na kolacji było to ciasto francuskie) i nadzienia mięsnego lub warzywnego, zalanego jajeczno-śmietanową masą. Serwowane quiche były smaczne i ciekawie podane. Dwa różne smaki. Moim faworytem był quiche z boczkiem, szynką i serem. Smak podobny do placka lotaryńskiego, tradycyjnego dania z regionu Lotaryngii, z Francji. Pyszny szafranowy sos i zestaw sezonowych sałat.
2. Zupa
Krem z pieczonych buraków podany z kozim serem.
Krem niezwykle aromatyczny. Dzięki pieczonym burakom zupa zachowała swój piękny kolor. Na jej tle biały plaster koziego sera.
Krem niezwykle aromatyczny. Dzięki pieczonym burakom zupa zachowała swój piękny kolor. Na jej tle biały plaster koziego sera.
3. Danie główne
Grillowany filet z kurczaka marynowany w ziołach z karmelizowanym jabłkiem, burakiem i z dodatkiem słodkich ziemniaków.
Warzywa zdominowały kurczaka, który właściwie nie miał smaku. To one robiły za gwiazdę w tym daniu. Przygotowane tak, że nie straciły ani tekstury, ani koloru, ale przede wszystkim były bardzo smaczne.
Warzywa zdominowały kurczaka, który właściwie nie miał smaku. To one robiły za gwiazdę w tym daniu. Przygotowane tak, że nie straciły ani tekstury, ani koloru, ale przede wszystkim były bardzo smaczne.
Serowo-orzechowy Crème brûlée.
Oryginalny deser przygotowany jest na bazie kremu z jaj, śmietany i cukru. Udekorowany przypalonym karmelem, który tworzy na powierzchni charakterystyczną skorupkę. Podawany jest zwykle schłodzony w małych naczyniach, a twardą skorupkę karmelową rozbija się łyżeczką. Kucharze dodali od siebie ser i orzechy.
Kolacja w kontekście zakończyła się sukcesem. Gratuluję po raz kolejny organizatorką. Jestem pod wrażeniem ich pomysłowości i pracowitości. Już czekam na kolejne spotkanie. Dziękuję za zaproszenie.
Happy end :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz