Mercado de San Miguel znajduje się niedaleko głównego placu Plaza Mayor w Madrycie. Obok barcelońskiej La Boquerii to najbardziej znany targ w Hiszpanii. Założony w 1916 roku stał się jedną z atrakcji stolicy i jednym z najważniejszych punktów odwiedzanych przez turystów z całego świata.
Obecnie Mercado de San Miguel to zadaszony budynek wybudowany na planie prostokąta, mający dwie kondygnacje o powierzchni prawie 1200 metrów kwadratowych. Będąc w Madrycie koniecznie trzeba do niego zajrzeć.
|
zdjęcie Wikipedia |
Początkowo miejsce, w którym obecnie znajduje się rynek, należało do kościoła San Miguel de los Octoes. W 1790 roku cały teren, łącznie z kościołem, został zniszczony przez pożar. Na polecenie króla Józefa I Bonaparte ruiny i zgliszcza zostały usunięte, a miejsce to zostało przekształcone w publiczny plac. Powstał miejski, otwarty targ, który notabene odziedziczył swoją nazwę po dawnej parafii. Dopiero w latach siedemdziesiątych XIX wieku rada miejska wybudowała zadaszone targowiska.
|
Zdjęcie pochodzi ze strony Mercado de San Miguel, którą szczególnie polecam.
|
https://mercadodesanmiguel.es/
Budynek, pierwotnie zbudowany w 1916 roku, został wykupiony w 2003 roku przez prywatnych inwestorów, którzy odnowili żelazną konstrukcję i ponownie otworzyli swoje podwoje w 13 maja 2009 roku. Dziś dawne stragany w niczym nie przypominają targu sprzed lat. Stoiska zostały przekształcone w bary i lady z wysokimi stołami, pojawiły się miejsca do siedzenia.
Ze względu na rozwój COVID-19 w Madrycie oraz ograniczenia nałożone przez Międzyterytorialną Radę Systemu Zdrowia ogłaszamy tymczasowe zamknięcie Rynku San Miguel.
Ponieważ nasza maksyma jest zawsze dbanie o bezpieczeństwo wszystkich naszych pracowników
i klientów, pozostaniemy zamknięci do odwołania.
Mamy nadzieję, że wkrótce wrócimy i będziemy kontynuować zbliżanie się do najlepszej hiszpańskiej kuchni, kiedy sytuacja będzie bardziej kontrolowana.
Dziękuję bardzo
W oczekiwaniu na otwarcie Mercado de San Miguel oddajmy się wspomnieniom. Zapraszam do smakowitej fotorelacji. Zdjęcia mówią same za siebie.
hiszpańskie kiełbaski zapakowane w papierowe rożki
owoce morza: homary, langusty, kraby, krewetki, małże,
ostrygi, omułki,
przegrzebki, sercówki,
małże brzytwy - czyli navajas
Jeżowce. Delikatna zapiekanka ukryta w muszli jeżowca oraz kromki pieczywa z pastą z jeżowca.
owoce morza: małże Świętego Jakuba, kalmary,
ostrygi, krewetki, omułki jadalne
chrupiące krewetki smażone w głębokiej tempurze
kanapka z wędzonym łososiem i sosem miodowo-musztardowym.
przekąski z sera
smażone w oliwie owoce morza - w ofercie m.in.: krewetki, kalmary, anchois
Calzone, czyli potrawa kuchni włoskiej. Rodzaj pizzy zawijanej na kształt pieroga,
w którym znajduje się nadzienie.
Meze, czyli greckie przekąski. Dolmades, gołąbki po grecku z mięsno-ryżowym farszem, faszerowane serem feta maleńkie papryczki, suszone pomidory, przełożone serem, marynowane w oliwie.
Koreczki z salami, oliwkami, marynowanymi cebulkami, ogórkiem, papryką, serem,
czyli greckich przekąsek ciąg dalszy.
Tarty, tartaletki, eklerki, makaroniki, naleśniki Crêpe, Millefeuille z kremem patissiere,
czyli jesteśmy we francuskim raju cukierniczym.
Papierowe rożki wypełnione prażonymi migdałami, orzeszkami ziemnymi, orzeszkami nerkowca,
suszonymi owocami goji, orzeszkami pokrytymi ostrą pastą wasabi.
Baklawa. Tym razem deser rozpowszechniony w kuchni tureckiej, perskiej, greckiej.
To ciastko listkowe przełożone warstwami pokrojonych orzechów z cukrem lub miodem.
Pastéis de nata, charakterystyczne ciastka dla kuchni portugalskiej.
Ciasto francuskie wypełnione podpieczonym budyniem.
stoisko z artykułami spożywczymi - pomysł na smaczną pamiątkę lub prezent
|
zdjęcie Wikipedia
|
Zapraszam do odwiedzenia oficjalnej strony Mercado de San Miguel. Pozostajemy w smakowitej atmosferze i czekamy, aż wszystko wróci na właściwe tory.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz