Mercado de San Miguel znajduje się niedaleko głównego placu Plaza Mayor w Madrycie. Obok barcelońskiej La Boquerii to najbardziej znany targ w Hiszpanii. Założony w 1916 roku stał się jedną z atrakcji stolicy i jednym z najważniejszych punktów odwiedzanych przez turystów z całego świata.
Obecnie Mercado de San Miguel to zadaszony budynek wybudowany na planie prostokąta, mający dwie kondygnacje o powierzchni prawie 1200 metrów kwadratowych. Będąc w Madrycie koniecznie trzeba do niego zajrzeć.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhevh2M4yt05limfyZBIrqoM-RMQoFWgIIM2XqAzzaYz5fn4G7fh-uHVG6lqII4rzQ7RCWcZpu8G-GRaQBIVeF2TsHuP4BpuUALP4MIHwiTnyemldbQbJRoRD9fG1LO0t6QYypIV-FrnJNr/w640-h426/Mercado+Wiki.jpg) |
zdjęcie Wikipedia |
Początkowo miejsce, w którym obecnie znajduje się rynek, należało do kościoła San Miguel de los Octoes. W 1790 roku cały teren, łącznie z kościołem, został zniszczony przez pożar. Na polecenie króla Józefa I Bonaparte ruiny i zgliszcza zostały usunięte, a miejsce to zostało przekształcone w publiczny plac. Powstał miejski, otwarty targ, który notabene odziedziczył swoją nazwę po dawnej parafii. Dopiero w latach siedemdziesiątych XIX wieku rada miejska wybudowała zadaszone targowiska.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhOr6l4buL0qbfRtRNyyegWGYxd_wQclwzIf6SnVfXMsmLrLig2aVO_7VkCqm1rfbAarfSUZ29D_Fdutdj8cnGoR4_aUB34G8rcQxf40V1gSr0XNrl80hX6R9O3ii_nad2MJquaV2JpIJxv/w640-h480/mercado.jpg) |
Zdjęcie pochodzi ze strony Mercado de San Miguel, którą szczególnie polecam.
|
https://mercadodesanmiguel.es/
Budynek, pierwotnie zbudowany w 1916 roku, został wykupiony w 2003 roku przez prywatnych inwestorów, którzy odnowili żelazną konstrukcję i ponownie otworzyli swoje podwoje w 13 maja 2009 roku. Dziś dawne stragany w niczym nie przypominają targu sprzed lat. Stoiska zostały przekształcone w bary i lady z wysokimi stołami, pojawiły się miejsca do siedzenia.
Ze względu na rozwój COVID-19 w Madrycie oraz ograniczenia nałożone przez Międzyterytorialną Radę Systemu Zdrowia ogłaszamy tymczasowe zamknięcie Rynku San Miguel.
Ponieważ nasza maksyma jest zawsze dbanie o bezpieczeństwo wszystkich naszych pracowników
i klientów, pozostaniemy zamknięci do odwołania.
Mamy nadzieję, że wkrótce wrócimy i będziemy kontynuować zbliżanie się do najlepszej hiszpańskiej kuchni, kiedy sytuacja będzie bardziej kontrolowana.
Dziękuję bardzo ![❤️](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t6c/1/16/2764.png)
W oczekiwaniu na otwarcie Mercado de San Miguel oddajmy się wspomnieniom. Zapraszam do smakowitej fotorelacji. Zdjęcia mówią same za siebie.
hiszpańskie kiełbaski zapakowane w papierowe rożki
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjPhEwjgmA7UzFQZx2VGpyxrBqbmo_k84oWyVmcjdP831JrAoAbUCVR4UI3ourK2m6HBH4RNgF8WX9mfhyphenhyphen3Vu9EWKt8Pz3VfDBE3fhQyjzx_Ki-EisuiYpNA-yzQc2SJRSY6_Eh9p9p0ehO/w640-h360/mercado1.jpeg)
owoce morza: homary, langusty, kraby, krewetki, małże,
ostrygi, omułki,
przegrzebki, sercówki,
małże brzytwy - czyli navajas
Jeżowce. Delikatna zapiekanka ukryta w muszli jeżowca oraz kromki pieczywa z pastą z jeżowca.
owoce morza: małże Świętego Jakuba, kalmary,
ostrygi, krewetki, omułki jadalne
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgbKFy1wCSNe1xkjv8dbEn7Bo-ce_jnYcWQNIisC3zDDuDCcafc2WPP2wBpjM7w4WCM2FOnqSn6L_olCC5nx2um1vI0NHGI8s9Jvi7FeO53kyXcwj85fRK8E5P-RuMHtuyuzt_y2sLQo6jW/w640-h360/12.jpeg)
chrupiące krewetki smażone w głębokiej tempurze
kanapka z wędzonym łososiem i sosem miodowo-musztardowym.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjHe1P9PdYl2ImwT_XO7q5_ONll6FWMISpHhKeWnattf0kbr8y0OaHAameclvWZspRXSjjC27oh3rD8aLqu0Knt0rrWTjXBReD6P3MPoVoasWnwUr9NOzCBm5uvDHJeMbrHe3NJkq9e2RAf/w640-h360/5.jpeg)
przekąski z sera
smażone w oliwie owoce morza - w ofercie m.in.: krewetki, kalmary, anchois
Calzone, czyli potrawa kuchni włoskiej. Rodzaj pizzy zawijanej na kształt pieroga,
w którym znajduje się nadzienie.
Meze, czyli greckie przekąski. Dolmades, gołąbki po grecku z mięsno-ryżowym farszem, faszerowane serem feta maleńkie papryczki, suszone pomidory, przełożone serem, marynowane w oliwie.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiNJrprhGvou21Lw4a4p7ypPE6J6v72fHA4S9naXN-c48BDFB8pNNb755oOG0YdAAQPj8a15bur_1M33hM-wtlHpKMGtZp7w7aa2qur11hseUtF5WA8r__lZ-IX7XcctJHECL1eAveirhZx/w640-h360/19.jpeg)
Koreczki z salami, oliwkami, marynowanymi cebulkami, ogórkiem, papryką, serem,
czyli greckich przekąsek ciąg dalszy.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhodltnaDR7aQNipZSDfhd4YQZL6VAsOxPubjy8Y-yfR3X7YWRFw7r1azbW13CErVuaGhgjCXXTyqEncswzgGcfwRy_CWM2G4VcVcFagnU0hihBqbMMWNi5BkZQAd9OwnaEUjYT3DXlvN1d/w640-h360/20.jpeg)
Tarty, tartaletki, eklerki, makaroniki, naleśniki Crêpe, Millefeuille z kremem patissiere,
czyli jesteśmy we francuskim raju cukierniczym.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiZDCvUPIUD2dOmCq7Si0a18E6kd6MLGBkZCfFZduqwiYdFl9h1FrUqiipAD_VBXjrXqKGnC59k_FP9jybuHzu5tM21mtux60cb5q-PaFDAqPnoJfmJJnScx9X27kAqbHvNvsUcGXz2zhtZ/w640-h360/21.jpeg)
Papierowe rożki wypełnione prażonymi migdałami, orzeszkami ziemnymi, orzeszkami nerkowca,
suszonymi owocami goji, orzeszkami pokrytymi ostrą pastą wasabi.
Baklawa. Tym razem deser rozpowszechniony w kuchni tureckiej, perskiej, greckiej.
To ciastko listkowe przełożone warstwami pokrojonych orzechów z cukrem lub miodem.
Pastéis de nata, charakterystyczne ciastka dla kuchni portugalskiej.
Ciasto francuskie wypełnione podpieczonym budyniem.
stoisko z artykułami spożywczymi - pomysł na smaczną pamiątkę lub prezent
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjnNnoR4lmrmDilucS6mXc_b211jfxE1_ZKElZt7DseopiSC8CPpnzyu3s7b4HP_XUm2d5mz-GgOzVZnyZyw2Lh6J5KNAU6mErVp3mAU6ItEmKxIvoG9tvRuU0ple_mJ2pB7cPlfnZIuTwz/w640-h184/about-us-1.jpg) |
zdjęcie Wikipedia
|
Zapraszam do odwiedzenia oficjalnej strony Mercado de San Miguel. Pozostajemy w smakowitej atmosferze i czekamy, aż wszystko wróci na właściwe tory.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz