poniedziałek, 4 sierpnia 2025

Giornata Nazionale della Bruschetta (Italia)

 Dzień Bruschetta (Włochy) 

Bruschetta to znakomita przekąska, przystawki (antipasti), tradycyjnie serwowane jako pierwsze danie oficjalnego włoskiego posiłku lub pełen posiłek na lunch. Bruschetta  to przede wszystkim grillowany chleb natarty czosnkiem i zwieńczony oliwą z oliwek i solą.


Bruschetta powstała w XV wieku we Włoszech. Jednak korzenie tego dania sięgają starożytnego Rzymu, kiedy plantatorzy oliwek przynosili swoje oliwki do lokalnej tłoczni i degustowali próbkę świeżo wyciśniętej oliwy za pomocą kromki chleba. Najbardziej popularnym daniem jest bruschetta z pomidorami. Wariacji może być mnóstwo: z bazylią, świeżym pomidorem, czosnkiem i cebulą lub serami m.in. mozzarellą, z warzywami, fasolą, mięsem i wędlinami.

W regionie Abruzji we Włoszech serwowana jest odmiana Bruschetty wykonanej z wędliną o nazwie Ventricina. Jest to typowa regionalna włoska wędlina wieprzowa o zdecydowanym, lekko pikantnym smaku. Jej smak idealnie komponuje się ze smakiem dojrzałego pomidora.

Toskańska odmiana Bruschetty nazywa się Fettunta i zwykle podaje się ją bez dodatków, szczególnie w listopadzie, aby spróbować pierwszego oleju w sezonie. Listopadową Toskańską oliwą polewa się na lekko przypieczone kromki chleba. Nazwa Fettunta wywodzi się od słów fetta unta, które znaczą tłusty kawałek.

>

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...