Dzień Bruschetta (Włochy)
Bruschetta to znakomita przekąska, przystawki (antipasti), tradycyjnie serwowane jako pierwsze danie oficjalnego włoskiego posiłku lub pełen posiłek na lunch. Bruschetta to przede wszystkim grillowany chleb natarty czosnkiem i zwieńczony oliwą z oliwek i solą.
Bruschetta powstała w XV wieku we Włoszech. Jednak korzenie tego dania sięgają starożytnego Rzymu, kiedy plantatorzy oliwek przynosili swoje oliwki do lokalnej tłoczni i degustowali próbkę świeżo wyciśniętej oliwy za pomocą kromki chleba. Najbardziej popularnym daniem jest bruschetta z pomidorami. Wariacji może być mnóstwo: z bazylią, świeżym pomidorem, czosnkiem i cebulą lub serami m.in. mozzarellą, z warzywami, fasolą, mięsem i wędlinami.
W regionie Abruzji we Włoszech serwowana jest odmiana Bruschetty wykonanej z wędliną o nazwie Ventricina. Jest to typowa regionalna włoska wędlina wieprzowa o zdecydowanym, lekko pikantnym smaku. Jej smak idealnie komponuje się ze smakiem dojrzałego pomidora.
Toskańska odmiana Bruschetty nazywa się Fettunta i zwykle podaje się ją bez dodatków, szczególnie w listopadzie, aby spróbować pierwszego oleju w sezonie. Listopadową Toskańską oliwą polewa się na lekko przypieczone kromki chleba. Nazwa Fettunta wywodzi się od słów fetta unta, które znaczą tłusty kawałek.
>
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz