środa, 27 sierpnia 2025

Dzień Porzeczki (Polska)

Porzeczka (Ribes) – roślina należąca do rodzaju agrestowatych. Krzew osiągający wysokość do 2 metrów liczy około 150 gatunków. Występuje na obszarach o klimacie umiarkowanym w Europie, Azji, Ameryce Południowej i Północnej. W Polsce występuje w stanie dzikim (około 6 gatunków) i uprawnym. Najczęściej uprawiana jest porzeczka czerwona i czarna, biała uprawiana jest raczej amatorsko. Roślina odporna na mróz posiada dość trwałe owoce, które po osiągnięciu dojrzałości mogą jeszcze parę tygodni pozostać na krzaku.

Owoce to kulista jagoda koloru białego, czerwonego lub czarnego. Każda z nich ma swój specyficzny smak. Biała najdelikatniejsza, czerwona słodka i kwaskowata, czarna (zwana również srodlinka, smrodzina, smrodynia) najbardziej aromatyczna, kwaśna, o specyficznym zapachu.

Wszystkie owoce zawierają dużo witaminy C i K, ale najwięcej posiada je porzeczka czarna. Owoce zawierają m. in. białko, węglowodany, błonnik, potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, pektyny, witaminę PP, B i E. 

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...