Jeżyna (Rubus) – rodzaj roślin z rodziny różowatych. Jeżyny dziko rosnące, występujące w umiarkowanym klimacie półkuli północnej, porastają w lasach, zaroślach, zboczach wzgórz i żywopłotach. Jeżyny, które trafiają do sprzedaży, to owoce pochodzące z upraw. Występują w całej Europie, północno-zachodniej Afryce, Azji oraz w Ameryce Północnej i Południowej.
Jeżyny zawierają sporo witaminy C, B, A i K, oraz potas, wapń, żelazo. Duża ilość karotenu, zawarta w owocu, przyczynia się między innymi do ochrony przed drobnoustrojami. Owoce mają działanie antyoksydacyjne. Spożywanie jeżyn sprawia, że mamy więcej siły i energii, wzmacniają odporność organizmu, poprawiają przemianę materii, zawierają antocyjany i polifenole, dzięki czemu zwalczają wolne rodniki i opóźniają procesy starzenia się. Korzystnie wpływają na naszą skórę nawadniając ją, a to sprawia, że staje się ona nawilżona i elastyczna.
Najsmaczniejsze są jeżyny spożywane w stanie surowym. Z owoców przyrządza się soki, kompoty, galaretki, dżemy i konfitury. Na jeżynach sporządza się także wina i nalewki. Z jeżyn produkuje się cukierki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz