25 sierpnia obchodzimy Święto Polskiej Żywności i Dzień Zupy Błyskawicznej. Dwa jakże różne wydarzenia. Polska żywność wiadomo najlepsza. Sierpień jest najlepszą porą na odwiedzenie straganów, które są pełne dojrzałych, soczystych owoców i świeżych, pachnących warzyw. To też czas na robienie zimowych przetworów, które zimą będą przypominały nam lato i wakacje. Święto to obchodzone jest od 2013 roku i ma na celu przypomnienie jak bogata jest oferta polskich producentów żywności.
Tego dnia pojawia się też drugie święto Dzień Zupy Błyskawicznej. Trochę niefortunnie, że tego samego dnia, ale nie bądźmy malkontentami i cieszmy się tym dniem. Skąd pomysł na to święto „Agumentem było to, że zupka chińska stała się bardzo popularnym daniem i z tego też powodu powinna zostać uhonorowana, mimo że na zupkę dobry dzień jest codziennie. – Wspólnie wybraliśmy 25 sierpnia na pamiątkę wprowadzenia na rynek makaronu błyskawicznego, będącego podstawą większości zupek błyskawicznych – czytamy na stronie kalbi.pl. Dzień Zupy Błyskawicznej został zainicjowany w 2020 r. przez Macieja Pilarczyka, fana naszej strony”.
>
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz