Dzień Deseru z Melona (Włochy)
Melon i arbuz są bohaterami dzisiejszego dnia. Galaretka z melona i sycylijska galaretka z melona, zwana także galaretką z arbuza.
Galaretka z melona (po sycylijsku gelu di muluni), zwana również galaretką z arbuza. Uważa się, że jej początki sięgają Palermo, gdzie powstała albańska ludność, która osiedliła się w głębi lądu. Galaretowaty budyń arbuzowy, popularny podczas obchodów Santa Rosalia w Palermo.
Powszechnie uważa się, że jest to dziedzictwo wpływów arabskich i deser wywodzący się z perskiego fālūdhaj. Podstawowymi składnikami są miąższ arbuza, cukier (lub miód) i skrobia, natomiast często dodaje się pistacje, owoce kandyzowane, cynamon oraz kwiaty i wodę jaśminową.
Wykonanie deseru nie jest trudne. Wystarczy przygotować sok z arbuza, rozgniatając sam miąższ na sicie lub w młynku spożywczym, tak aby uzyskać półpłynny miąższ, bez nasion. Sok wlewamy do niskiego, szerokiego rondla, dodajemy skrobię i cukier. Po uzyskaniu jednorodnej mieszaniny postawiamy rondelek na małym ogniu i ciągle mieszając, aż do zredukowania i zagęszczenia soku. Gotowy, arbuzowy budyń, przekładamy do foremek, zazwyczaj w kształcie ściętego stożka, pozostawiamy do ostygnięcia w temperaturze pokojowej, a następnie umieszczamy je w lodówce na co najmniej kilka godzin.
Ten typowy sycylijski deser, tradycyjnie jest przygotowywany 15 sierpnia podczas obchodów Santa Rosalia w Palermo.
>
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz