sobota, 23 sierpnia 2025

National Sponge Cake Day (USA)

Dzień Biszkoptowego Ciasta 

Biszkopt to lekkie ciasto, przygotowywane z białek jaj, mąki i cukru, czasami spulchniane proszkiem do pieczenia. Biszkopt charakteryzuje się lekkością, puszystością i elastycznością. Chociaż biszkopt zazwyczaj wypiekany jest bez masła, jego smak często wzmacnia się kremem maślanym, kremem cukierniczym lub innymi rodzajami nadzień. Biszkopt wchłania aromaty świeżych owoców, nadzień i sosów budyniowych. 

Biszkopt pokryty gotowanym lukrem był bardzo popularny w kuchni amerykańskiej w latach 20. i 30. XX wieku. Delikatna konsystencja biszkoptów i ciast biszkoptowych oraz trudność ich przygotowania sprawiły, że były one droższe niż tradycyjne ciasta.


Najwcześniejszy znany przepis na ciasto biszkoptowe pochodzi z książki Gervase’a Markhama The English Huswife (1615), w której mąkę i cukier miesza się z jajkami, a następnie doprawia anyżem i nasionami kolendry. Tradycyjne amerykańskie przepisy na biszkopty różniły się od wcześniejszych metod przygotowywania, dodając składniki takie jak ocet, proszek do pieczenia, gorąca woda lub mleko.

 

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...