Dzień Sałatki Ryżowej (Włochy)
Sałatka ryżowa, zwana też „zimnym ryżem”, to typowo letnie danie kuchni włoskiej, składające się z wymieszanego razem ryżu i innych różnych składników, przyprawianego na różne sposoby.
Każda odmiana ryżu pasuje do sałatki. Stosowany ryż może być klasyczny, długoziarnisty, paraboliczny, basmati, jaśminowy, biały lub brązowy, a w niektórych przypadkach nawet orzo (znany również jako risoni, mały, wysuszony makaron kształtem przypominający ziarna ryżu). Pozostałe składniki, pokrojone na małe kawałki, to na ogół warzywa (gotowane, surowe lub marynowane), wędliny, sery półtwarde (emmentaler, Fontina), gotowane ziarna kukurydzy, oliwki, jajka na twardo, koktajlowe pomidorki, tuńczyk, małże, krewetki i wędzony łosoś.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz