Dzisiejszy dzień należy do pulpetów rybnych. Najczęściej spożywamy pulpety mięsne, warzywne częściej, ale pulpety rybne należą raczej do rzadkości. Czas najwyższy to zmienić. W jadłospisie dzisiejszego dnia spróbujmy przygotować pulpety rybne np. z dodatkiem jaj, bułki tartej oraz przypraw. Można je piec, gotować, smażyć na patelni. Pulpety mogą być spożywane samodzielnie lub jako dodatek do zup. Doskonale smakują w sosie pomidorowym, koperkowym, musztardowym, żurawinowym.
Pulpet to potrawa na bazie mielonego mięsa, ryb, warzyw lub podrobów. Danie pochodzi z Włoch. Po włosku „polpetta”, a pulpet rybny po włosku „polpetta di pesce”. Pulpet czasami zawiera przyprawy i aromatyczne rośliny zmieszane z żółtkami jaj, mąką i bułką tartą. Po przygotowaniu ciasta pobiera się porcje, które po rozdrobnieniu i obróbce uzyskują charakterystyczny zaokrąglony kształt.
Słowo polpetta prawdopodobnie pochodzi od słowa polpa – mięso, ze względu na mięso użyte do jego przygotowania. Inną możliwością jest to, że słowo polpetta pochodzi od francuskiego słowa paupière, które po francusku zmieniło się w paupiette, a następnie w języku włoskim – polpetta. W języku francuskim słowo paupiette oznacza pulpet zamknięty w cienkim plasterku cielęciny, natomiast w języku włoskim polpetta to prosty pulpet.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz