Dzień Ziemniaka
Odmiany ziemniaków występują w różnych kolorach, kształtach i rozmiarach. Ziemniak to bogate w skrobię warzywo bulwiaste pochodzące z obu Ameryk, spożywane jako podstawowy produkt spożywczy w wielu częściach świata. Ziemniaki to podziemne bulwy rośliny Solanum tuberosum, rośliny wieloletniej z rodziny psiankowatych.
Dzikie gatunki ziemniaka występują od południowych Stanów Zjednoczonych po południowe Chile. Badania genetyczne pokazują, że uprawiany ziemniak ma jedno pochodzenie, z obszaru dzisiejszego południowego Peru i skrajnie północno-zachodniej Boliwii. Ziemniaki zostały tam udomowione około 7000–10 000 lat temu z gatunku z kompleksu S. brevicaule. Wiele odmian ziemniaka jest uprawianych w regionie Andów w Ameryce Południowej, gdzie gatunek ten jest rodzimy.
Na świecie istnieje około 5000 odmian ziemniaka, z czego 3000 w samych Andach – głównie w Peru, Boliwii, Ekwadorze, Chile i Kolumbii. W jednej dolinie może znajdować się ponad 100 odmian.
Dania ziemniaczane różnią się w zależności od miejsca na świecie. Kuchnia peruwiańska naturalnie zawiera ziemniaki jako główny składnik wielu potraw, ponieważ uprawia się tam około 3000 odmian bulw. W Stanach Zjednoczonych pieczone ziemniaki są powszechnie podawane jako część obiadu, a puree ziemniaczane stanowi główny składnik kilku innych tradycyjnych dań, takich jak między innymi zapiekanka pasterska.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz