Dzień Arbuza (USA, Szwecja)
Arbuz (Citrullus vulgaris) – zwany także kawonem, roślina z rodziny dyniowatych, pochodząca z Afryki, uprawiana obecnie we wszystkich krajach tropikalnych i cieplejszych regionach strefy umiarkowanej. Jadalną częścią są owoce.
Smaczne soczyste kule o słodkim czerwonym, pomarańczowym, żółtym lub białym miąższu. Skóra składa się z dwóch warstw. Okrywająca występuje w kolorze jasno- lub ciemnozielonym, czasami bywa nakrapiana w różnych odcieniach zieleni. W miąższu znajdują się nasiona o różnych barwach: białe, żółte, brązowe, czarne i czerwone. Najpopularniejsze pestki są koloru czarnego.
W dzisiejszym dniu Amerykanie i Szwedzi świętują ten soczysty, smaczny owoc. Najlepiej smakuje naturalny, pokrojony w plastry lub kostkę, dobrze schłodzony. Można go oczywiście dodawać do wielu potraw lub przygotowywać arbuzowe dania np. lody, sorbety lub musy. Pomysłów jest wiele i każdy dobry.
Arbuzowego dnia! Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz