Dzień Borówki Amerykańskiej i Jagód (Włochy)
Mirtilli – to borówka amerykańska. Są to jagody wyglądające jak małe kuliste kulki o średnicy jednego centymetra, są koloru czarnego i pokryte woskiem roślinnym. Zawierają wysokie stężenie antocyjanów, silnych przeciwutleniaczy, które poprawiają krążenie krwi poprzez wzmocnienie ścian naczyń włosowatych.
Frutti di Bosco to jagody. Wśród najsłynniejszych jagód jadalnych znajdziemy borówki, maliny, truskawki, porzeczki, agrest i jeżyny, ale pod hasłem „jagody” do tej kategorii zaliczają się także morwa i czarny bez.
Jeżyny i maliny mają różne kolory, składają się z owocostanów składających się z bardzo małych jagód, które w rzeczywistości tworzą jeżynę lub malinę. Porzeczka natomiast to mały pęczek, który może być żółty, czerwony lub czarny, agrest to błyszcząca żółta, zielona, ciemnoczerwona jagoda pełna nasion, a borówka to mała ciemnoniebieska, prawie czarna kulka.
Porzeczka czerwona
Porzeczka biała / żółta
Agrest zielony
Agrest czerwony
Maliny
Jeżyny
Morwa
Czarny bez
>
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz