poniedziałek, 11 sierpnia 2025

Dzień Pralinek (Polska)

Praliny (fr. pralinés) to rodzaj czekolady wypełnionej kremem lub zawierającej orzechy, marcepan, słony karmel, kawę, alkohol, likier śmietankowy, wiśnię lub mieszankę czekoladową w środku. Pralina to produkt wielkości kęsa składający się z nadziewanej czekolady, pod warunkiem, że czekolada stanowi nie mniej niż 25% całkowitej wagi produktu.

Zawsze istniało wiele rodzajów i kształtów: prawie zawsze zawierały czekoladową skorupkę z miękkim nadzieniem. Praliny często są sprzedawane w stylizowanych pudełkach w formie pudełka prezentowego.


Nazwa pochodzi od francuskiego słowa praliné, od imienia marszałka Césara de Choiseul du Plessis-Praslin (1598–1675). Podobno to jego szef kuchni jako pierwszy przygotował ten rodzaj czekolady.

Praliny, znane również jako belgijskie czekoladki, belgijskie fondanty czekoladowe lub czekoladowe cukierki, to pudełka czekolady wypełnione miękkim środkiem. Za ich wprowadzenie w 1912 r. uznaje się Jeana Neuhausa II, belgijskiego czekoladnika, chociaż prawdopodobnie były produkowane od XIX wieku. 

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...