Dzień Peperonata (Włochy)
Peperonata to włoska zupa warzywna, zazwyczaj składająca się z czerwonej papryki, pomidorów i czosnku. Może być używana jako sos do makaronu lub podawana jako dodatek do dań mięsnych i rybnych. Może być również dodawana jako część ragù. Wersja maltańska wykorzystuje pieczone papryczki konserwowane w oleju i occie.
Aby przygotować peperonatę, najpierw obieramy czerwoną, zieloną lub żółtą paprykę (również mieszaną) i pomidory ze skórką, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w paski lub kostkę, a cebulę siekamy. Następnie wszystko smażymy w garnku z oliwą lub mieszanką masła i oliwy. Doprawia się solą, pieprzem, octem winnym i ewentualnie czosnkiem. Peperonata jest gotowa, gdy kawałki papryki zostaną ugotowane, ale nie rozpadną się, a większość płynu odparuje.
>
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz