Czarny bez, dziki czarny bez (Sambucus nigra) – gatunek rośliny z 
rodziny piżmaczkowatych. Inne popularne nazwy: bez lekarski, bez 
aptekarski, bzowina, buzina, hyczka, hyćka, holunder. Występuje prawie w
 całej Europie, Azji, Ameryce Północnej, Australii i Afryce Północnej. 
Rośnie praktycznie wszędzie i dość szybko się rozprzestrzenia. Trudno 
ustalić od kiedy jest powszechnie znany i doceniony, ale wiadomo, że w 
tradycji słowiańskiej odgrywał bardzo istotną rolę. Jak większość 
roślin, które łagodziły bóle lub wpływały na poprawę zdrowia, tak i 
dziki czarny bez, otaczany był kultem i uważano go za roślinę magiczną. 
Dzisiejsze odkrycia pozwalają ocenić, że roślina występowała już w epoce
 neolitu i brązu.
W kuchni wykorzystujemy owoce i kwiaty czarnego bzu. Baldachy kwiatów 
można smażyć w cieście naleśnikowym i podawać posypane cukrem pudrem. Z 
owoców najczęściej przyrządza się przetwory, konfitury, dżemy, powidła, 
soki i kompoty. Konfitury i powidła są doskonałym dodatkiem do dań 
mięsnych i wędlin, szczególnie pasują do drobiu i dziczyzny. Z kwiatów, 
owoców i liści sporządza się herbaty owocowe. Z owoców czarnego bzu 
otrzymuje się nalewki o głębokim, brunatnym kolorze i przyjemnym 
aromacie. 
 


 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz