Fiński Dzień Żywności (Finlandia – Szwecja)
Dzisiejszy dzień to Dzień Fińskiej Żywności obchodzony zarówno w Finlandii jak i w Szwecji. Suomalaisen ruoan päivä (szwedzki: Finländska matens dag) obchodzony jest 4 września. Dzień Fińskiej Żywności został założony przez markę Hyvää Suomesta wraz z ponad 300 fińskimi producentami żywności, których produkty otrzymały etykietę gwarantującą pochodzenie krajowe. W 2020 r. Fińskie Stowarzyszenie Przemysłu Spożywczego ogłosiło Fiński Dzień Żywności jako kandydata do nagrody Tähtiteko 2020.
Kuchnia fińska zazwyczaj łączy tradycyjne dania wiejskie z kuchnią współczesną. Ziemniaki, mięso i ryby odgrywają ważną rolę w tradycyjnych fińskich potrawach. Fińskie potrawy często wykorzystują produkty pełnoziarniste (żyto, jęczmień, owies) i jagody (takie jak borówki, borówki brusznice, maliny moroszki i rokitnik). Najpopularniejszym pokarmem rybnym w Finlandii jest łosoś.
Finlandia ma drugie na świecie najwyższe spożycie kawy na osobę. Spożycie mleka jest również wysokie, średnio około 112 litrów na osobę rocznie, mimo że 17% Finów jest nietolerancyjnych na laktozę.
zdjęcie flagi i mapy – Wikipedia
Maukasta Suomalaisen ruoan päivää! – Dzień smacznego fińskiego jedzenia!
>
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz