czwartek, 4 września 2025

Suomalaisen ruoan päivä (Suomi) – Finländska matens dag (Sverige)

Fiński Dzień Żywności (Finlandia – Szwecja)

Dzisiejszy dzień to Dzień Fińskiej Żywności obchodzony zarówno w Finlandii jak i w Szwecji. Suomalaisen ruoan päivä (szwedzki: Finländska matens dag) obchodzony jest 4 września. Dzień Fińskiej Żywności został założony przez markę Hyvää Suomesta wraz z ponad 300 fińskimi producentami żywności, których produkty otrzymały etykietę gwarantującą pochodzenie krajowe. W 2020 r. Fińskie Stowarzyszenie Przemysłu Spożywczego ogłosiło Fiński Dzień Żywności jako kandydata do nagrody Tähtiteko 2020.

Flag_of_Finland.svg

Finlandia, Republika Finlandii (fiń. Suomi) – państwo leżące w Europie Północnej, będące republiką. Graniczy od zachodu ze Szwecją, od północy z Norwegią i od wschodu z Rosją. Od zachodu i południa ma dostęp do Morza Bałtyckiego i do Zatoki Fińskiej. Zaliczana do krajów nordyckich. Jej stolicą są Helsinki.

Kuchnia fińska zazwyczaj łączy tradycyjne dania wiejskie z kuchnią współczesną. Ziemniaki, mięso i ryby odgrywają ważną rolę w tradycyjnych fińskich potrawach. Fińskie potrawy często wykorzystują produkty pełnoziarniste (żyto, jęczmień, owies) i jagody (takie jak borówki, borówki brusznice, maliny moroszki i rokitnik). Najpopularniejszym pokarmem rybnym w Finlandii jest łosoś.

 

Finlandia ma drugie na świecie najwyższe spożycie kawy na osobę. Spożycie mleka jest również wysokie, średnio około 112 litrów na osobę rocznie, mimo że 17% Finów jest nietolerancyjnych na laktozę.

Map_of_Finland-en.svg

zdjęcie flagi i mapy – Wikipedia

Maukasta Suomalaisen ruoan päivää! – Dzień smacznego fińskiego jedzenia!

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...